Blatnice (czyli winnice) pod Svatým Antonínkem

Blatnice (czyli winnice) pod Svatým Antonínkem

Rozdział „MORAWY“ będzie starał się przedstawić wszystkim miłośnikom i koneserom wina krainę winiarską, o której mało kto wie, mało kto miał szansę spróbowania morawskiego wina, trzeba też przyznać, że wielu Polaków dzięki totalnej ignorancji ze strony importerów win nie ma szans dostępu do wspaniałych win morawskich. Wystarczy zajrzeć na stronice internetowe tych przeróżnych domów wina, sklepów oferujących wina z CAŁEGO świata, jednak win od najbliższych sąsiadów bardzo trudno znaleźć, można mówić raczej w absolutnych wyjątkach. A przecież wina morawskie uzyskują wielkie złote medale, zaskakując świat winiarski i najwybitniejszych fachowców. Postaramy się przybliżyć trochę ten niesamowity kraj…mały kraj, który daje wielkie wina.

Naszą przygodę z Morawami podzielimy na kilka części. Na początek trochę się zorientujemy, co, gdzie i jak…
Inż. Lech Małysz prowadzi firmę „Za winem” działającą na terenie Moraw. Jej specjalnością są wyjazdy enoturystyczne

Inż. Lech Małysz prowadzi firmę „Za winem” działającą na terenie Moraw. Jej specjalnością są wyjazdy enoturystyczne

Ale jeszcze wcześniej pragnę przedstawić naszego przyjaciela,który nie dość, że posiada nazwisko Małysz, to w dodatku z całą pewnością i w profesjonalny sposób może przyczynić się do Państwa osobistego poznania  tak wspaniałej krainy!Lech Małysz jest właścicielem firmy „Za winem” działającej na terenie Republiki Czeskiej, w regionie Śląska Cieszyńskiego. Dzięki jego wiedzy i uprzejmości mogę Państwu zaprezentować wirtualnie te fantastyczne miejsca.

Więc zaczynamy !

W ramach Republiki Czeskiej znajdują się 2 regiony winiarskie:
– winiarski region Czechy (vinařská oblast Čechy)
– winiarski region Morawy (vinařská oblast Morava)

Regiony rozdzielone są do subregionów – czes. podoblast.

Region Czechy ma dwa subregiony:
– subregion litomierzicki (podoblast litoměřická)
– subregion mielnicki (podoblast mělnická)
Region Morawy ma cztery subregiony:
– subregion slovacki (podoblast slovácká)
– subregion velkopavlovicki (podoblast velkopavlovická)
– subregion mikulovski (podoblast mikulovská)
– subregion znojemski (podoblast znojemská)

Region winiarski MORAWY ma wspaniałe warunki klimatyczne do produkcji białych win

Region winiarski MORAWY ma wspaniałe warunki klimatyczne do produkcji białych win

REGION WINIARSKI MORAWY

Region winiarski MORAWY ma wspaniałe warunki klimatyczne do produkcji białych win o ciekawym bukiecie i korzennym smaku, dzięki całej gamie mikroelementów i substancji z morawskich urodzajnych gleb. Kompozycję aromatów i smaku podkreślają świeże kwasy zachęcające do jeszcze jednego łyku trunków sharmonizowanych smakowo, pochodzących z poszczególnych regionów Moraw. Morawskie czerwone wina towarzyszyły od dawien dawna kuchni wiejskiej i były napojem właścicieli winnic stymulując ich do dalszej pełnej mozołu uprawy i kultywacji swych winnych krzewów. Smak wina cechowała zawsze pewna “regionalna autentyczność“ gatunku, w powiązaniu z zachowanym charakterem cech wina czerwonego owocowego. Cechy czerwonych win zmieniają się ostatnio pod wpływem stosowania nowoczesnej technologii produkcji, która nadaje im więcej delikatności. Urzekający kraj południowo-morawski i jego unikatowe warunki naturalne nadają uprawianym tam winom swoiste cechy, które stanowią główny powód stale rosnącego zainteresowania się nimi przez coraz liczniejsze rzesze konsumentów.
Region winiarski MORAWY położony między 48°40´szerokości północnej w południowej części Moraw i między 49°20´ w okolicy Brna obejmuje około 96% powierzchni rejestrowanych winnic w Republice Czeskiej. Średnia temperatura roczna wynosi 9,42°C, średnie opady roczne wynoszą 510mm a średnia roczna długość nasłonecznienia wynosi 2.244 godzin – zgodnie z 78-letnią średnią stwierdzoną w ośrodku uprawy wina w miejscowości Velké Pavlovice. Na Morawach południowych jest 80% roczników posiadających dobrą, bardzo dobrą i znakomitą jakość wina i tylko 20% roczników przynosi jakość gorszą. Klimat jest zmienny ze skłonnością do lądowego, ze sporadycznymi falami wilgotnego powietrzna atlantyckiego lub nawet lodowatego z kontynentu. Okres wegetacyjny jest poniekąd krótszy niż w Europie Zachodniej, ale za to odznacza się w większości lat wyższą intensywnością cieplną letnich miesięcy, co oddziałuje pozytywnie na skracanie fenofaz wegetacyjnych winorośli i umożliwia w ten sposób uprawianie późno dojrzewających odmian winorośli, dających wina wysokiej jakości. Na Morawach dojrzewanie winorośli przebiega wolniej i dlatego utrzymuje się w nich i koncentruje większa ilość i większa różnorodność substancji aromatycznych.

Slovacki subregion winiarski to część Moraw granicząca z Słowacją

Slovacki subregion winiarski to część Moraw granicząca z Słowacją

SLOVACKI SUBREGION WINIARSKI

Slovacki subregion winiarski (nazwany wg regionu Slovácko – nie mylić ze Słowacją, to po prostu część Morawy granicząca z Słowacją) jest jednym z czterech podregionów regionu winiarskiego MORAWY. Slovacko leży na południowym wschodzie Moraw i ma bardzo zróżnicowane warunki naturalne. Na południu Slovacka leży kraj zwany Podlużi (Podluží), gdzie większość miejscowości winiarskich występuje w dolinie rzeki Morawy, którędy wieją ochładzające wiatry północno-wschodnie. Odpowiednie stanowiska dla winnic znajdują się na zboczach załamania terenu nad rzeczką Kyjovką lub na wyżej położonych równinnych gruntach z lekką glebą. Niska wysokość nad poziomem morza i lekka gleba tonizują intensywność temperatur letnich, dzięki czemu uzyskuje się wina o wyraźnym charakterze odmiany.
Najlepsze wyniki daje tu uprawa odmian Ryzlink rýnský, Rulandské bílé i Rulandské šedé, a z win czerwonych Frankovka, Zweigeltrebe oraz w miejscowości Moravská Nová Ves wyhodowana nowa odmiana czerwona Cabernet Moravia. W kierunku północnym od Podluží teren jest niejednorodny, pagórkowaty z winnicami położonymi wyżej, gdzie nie ma już tak wyraźnego wpływu krążenia południowego powietrza w okresie dojrzewania winogron, i z tego powodu powstają tam wina co prawda pełne, lecz o świeżym charakterze, który nadają nie tylko kwasy, lecz również substancje aromatyczne powstające na początku dojrzewania gron i które zachowują się w nich w miejscowym mikroklimacie przez dłuższy czas. Znajdują się tu dwa wyraźne ośrodki winiarstwa – Mutěnice z Ośrodkiem Badawczym Winiarstwa i Čejkovice z gotycką twierdzą i rozległym podziemiem, które wybudowali w roku 1232 Templariusze. Asortyment odmian jest tu bogaty. Uprawiają się tu nie tylko zwykłe odmiany dla win białych, lecz też duże powierzchnie odmian czerwonych, które dają tu w niektórych rocznikach wina czerwone o bardziej rześkim charakterze. Inne ważne miejscowości winiarskie to Hovorany, Čejč, Šardice i Terezín.

Północne obrzeże Slovacka tworzą na zachodzie rodzące winorośl zbocza Lasu Ždánickiego z miejscowościami Ždánice, Archlebov i Žarošice. Winnice rozsiane rzadko po okolicy gęstnieją następnie w okolicach Kyjova, Moštěnic, Vážan a zwłaszcza koło Polešovic, gdzie powstała odmiana Muškát moravský i kilka odmian stołowych. Północną wysepkę rejonu Slovacko tworzy okolica miasta Uherské Hradiště, gdzie winnice rozrosły się na większych powierzchniach zwłaszcza w Boršicach koło Buchlovic. Spotykamy je tu w szeregu miejscowości, aż do Napajedel. Są rozrzucone po okolicy w wyższej wysokości nad poziomem morza i wykorzystują południowe zbocza pagórkowatego terenu. Udaje się tu zwłaszcza Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Muškát moravský i odmiana Müller Thurgau. W środkowej części północnego terytorium, ale trochę bardziej na południe, leży Bzenec, miasto o długiej historii winiarskiej. W Bzencu powstała dawniej jedna z pierwszych spółdzielni winiarskich, która stała się ogólnie znaną zwłaszcza dzięki winu Ryzlink rýnský nazwanemu Bzenecká lipka. Najbardzie wschodnia część Slovacka leży na przedgórzu Białych Karpat. Pasma winnic odróżniają się od pozostałych w morawskich podregionach tym, że wiele winnic posadzono na ciężkich glebach powstałych z pierwotnych iłów. Są to gleby utrzymujące wodę i winorośl czerpie na nich odżywkę nawet w latach suchych. Nadaje to winom odpowiednią gęstość i pełnię smakową. Takie warunki sa optymalne dla odmian burgundzkich oraz dla odmiany Sylvánské zelené.

Tam, gdzie gleba jest kamienista i bardziej się nagrzewa, rodzą się wyborne wina Ryzlinku rýnskiego. W Blatnicy pod sv. Antonínkem powstało wino markowe Blatnický roháč przez połączenie win odmian Ryzlink rýnský, Rulandské bílé i Sylvánské zelené. W sąsiedztwie Blatnice znajdujemy rozległe winnice w miejscowości Lipov. Ośrodkiem administracyjnym okolicy była zawsze Strážnice, której nadał prawo horenskie w roku 1417 Petr z Kravař. Także Strážnice posiada, podobnie jak Blatnice, szereg dorodnych pasm winnic, które sąsiadują z winnicami miejscowości Petrov, gdzie znajduje się rezerwat interesujących architektonicznych zabytków w postaci budynków-piwnic winnych zwany „Plže”.

W kolejnej części zaprezentujemy  wyborne wina, niestety dla wielu z Państwa mało znane. Mamy nadzieje, że powyższy artykuł zachęci  do degustacji win Morawskich, a może nawet do odwiedzenia tak fantastycznego miejsca dla entuzjastów enoturystyki.

Dla tych z Państwa, którzy już zapałali chęcią wyjazdu podaje namiary na firmę Lecha Małysza

www.zawinem.pl

lechm@seznam.cz

kom: +420 732 368 668

[nggallery id=8]
SHARE IT: