O winie: Rodzaje win

Istnieje kilka podziałow win

Istnieje kilka podziałów wina

Wina produkowane są z soku z winogron, który uszlachetnia się poprzez proces fermentacji i dzieli się na:

* wina białe
* wina czerwone
* wina różowe

– dodatkowo mogą być słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne, w zależności od zawartości cukru w końcowym produkcie
– zawierają najczęściej od 8% do 14% alkoholu
– niektóre mocne wina z Kalifornii, słonecznych regionów Francji, jak też Węgier, osiągają nawet do 16% zawartości alkoholu

* wina musujące – rozróżnić należy trzy określenia win musujących:

– szampan (Champagne) – uzyskiwane metodą szampańską i pochodzące z rejonu Szampania
– wino szampańskie – uzyskiwane metodą szampańską, ale niewyprodukowane w Szampanii
– wino musujące – zwykłe wino nasycone sztucznie dwutlenkiem węgla
* wina wzmacniane – poprzez dodatek mocniejszego alkoholu, zazwyczaj w celu wstrzymania procesu fermentacji, np. madera, malaga, marsala, porto, sherry.

Podział win ze względu na zawartość cukru:

Wina wytrawne – zawartość cukru nie więcej niż 1,5 %
Wina półwytrawne – zawartość cukru 2% – 4%
Wina półsłodkie – zawartość cukru 4,5% – 7,5%
Wina słodkie, bardzo słodkie – zawartość cukru 8% – 16%

Podział win ze względu na konsumpcję:

Wina stołowe – podawane do posiłków, zazwyczaj wytrawne i półwytrawne
Wina deserowe – podawane po posiłkach, zazwyczaj słodkie i półsłodkie
wina likierowe – podawane po posiłkach i okazjonalnie, zazwyczaj słodkie, o większej zawartości alkoholu, o mocnym smaku

Podział win ze względu na zawartość alkoholu:

Wina lekkie o zawartości alkoholu 9% – 11%,
Wina średnio mocne o zawartości alkoholu 11% – 14%,
Wina mocne o zawartości alkoholu 14% – 18%,
Wina wzmocnione (alkoholizowane) o zawartości alkoholu powyżej 18%


Copyright 2016 | All Rights Reserved | Winamarcina