O winie: Zasady podawania wina

Wino towarzyszy nam przy wszelkiego rodzaju okazjach. Jednak czy każdy z nas wie jakie wino odpowiednie jest do jakiej potrawy?

Rodzaj wina dobieramy do potraw

Rodzaj wina dobieramy do potraw

Zasady doboru win do poszczególnych potraw różnią się, w zależności od tego w jakim kraju jesteśmy. Podawanie win zróżnicowane jest kulturowo. Są jednak pewne zasady uniwersalne. Nie podaje się na przykład wina do potraw zakwaszanych octem, ani żadnego trunku do zup.
Podając wino należy pamiętać, iż nie należy zasłaniać etykiety, trzymać butelkę z prawej strony, nie dotykając kieliszka szyjką butelki. Wysokość z jakiej lejemy ten trunek zależy od gatunku wina. Białe nalewamy z wysokości 5 cm, musujące 10 cm, czerwone 1 cm. Pamiętać należy także że zaczynamy od wina najmłodszego kończąc najstarszym.
To jakie wino należy podać uwarunkowane jest od potrawy, która wówczas jest serwowana.

Zacznijmy tradycyjnie od przekąski. Tutaj najodpowiedniejsze są wina wytrawne, gorzkie, zimne, podawane w kieliszku, najczęściej nalane do pełna. Jeszcze przed posiłkiem możemy podać aperifity, najczęściej wermuty, rzadziej wina ziołowe.

Do dania głównego, w zależności co zaserwowano, podajemy wina wytrawne, półwytrawne, bądź półsłodkie i koniecznie schłodzone. Do ciemnego mięsa, jak i dań z grzybów, czy tłustych serów, najlepiej podać wino czerwone, wytrawne, zaś do drobiu ewentualnie można podać wino białe. Na wystawnych, eleganckich przyjęciach do drobiu podajemy jednak wino czerwone, wytrawne.

Ryby i owoce morza to doskonały dodatek do winnej przyjemności

Ryby i owoce morza to doskonały dodatek do winnej przyjemności

Ryby, białe mięsa, potrawy z jaj serwujemy najczęściej w towarzystwie wina białego, wytrawnego. Do kawioru podajemy szampana, zaś do deserów najlepsze są wina słodkie, a także musujące podawane w temperaturze pokojowej. Do kawy także można podać alkohol, ale oczywiście nie wino, tylko koniak, winiak czy likier.
Smak podawanego wina uzależniony jest o temperatury a jakiej go podajemy. Przedział w jakim ta temperatura ma się znajdować zależy także od gatunku wina. Wina szlachetne i rocznikowo stare podawać najlepiej w temperaturze ok. 18°C. Podobnie wina czerwone wytrawne podajemy w temperaturze od 16 do 18°C.

Wino i ser  - jak Romeo i Julia

Wino i ser - jak Romeo i Julia

Wina deserowe powinny być już chłodniejsze, ok. 12 – 16°C, wina białe wytrawne i różowe najlepsze są podane w temperaturze 8 – 10°C. Wermuty i szampany najlepiej schłodzić do ok. 6 – 8°C. Zawsze jednak lepiej jest podać wina nieco chłodniejsze niż zbyt ciepłe.
Schładzając wino należy pamiętać, że nie należy robić tego zbyt gwałtownie, na przykład w zamrażalniku, ale na przykład w kubełku wypełnionym lodem. Podajemy je w szklanych kieliszkach z cienkiego szkła. Doskonałym dodatkiem może być kryształowa karafka, w której podajemy wino. Stanie się ona ciekawym elementem wystroju naszego stołu.

Żródło www.stylikomfort.pl

Copyright 2016 | All Rights Reserved | Winamarcina