W ciągu sezonu wegetacyjnego winorośle wymagają około 4-5 zabiegów cięcia lub przycinania. Nie przycinana winorośl wyradza się i przestaje owocować.
Cięcie zimowe – wykonywane jest od końca listopada do końca lutego – pozostają tylko pędy(łozy) owocujące.
Cięcie wiosenne – wykonywane jest głównie w maju – usuwa się pędy słabe, zbyt liczne i te, które nie zawiązały owoców.
Cięcie letnie (przycinanie) – wykonywane jest całe lato od czerwca do końca sierpnia – skraca się pędy z owocami za 6 liściem licząc od grona oraz pasierby za pierwszym liściem. Cięcie letnie powtarza się w miarę potrzeby.
Łoza – pęd zeszłoroczny, z którego wyrastają pędy owocujące.
Pędy na odtworzenie – silne pędy wyrastające z głównego pnia nie dające owoców.
Pasierb – pędy wyrastające z kątów liściowych pędów jednorocznych.
Oczko – pąk z którego wyrosną młode pędy i liście.
Jest kilka sposobów cięcia i formowania winorośli. Pojedyńczy sznur Guyota to ten najbardziej popularny
Pojedynczy sznur Guyota
1 rok:
sadzonka posadzona jesienią poprzedniego roku
pęd sadzonki skrócony wiosną do 4-5 oczek
sadzonka w drugiej połowie maja lub posadzona w maju przed przycięciem
roślina po przycięciu – pozostawiamy dwa najsilniejsze pędy
2 rok:
roślina wiosną przed przycięciem.
roślina po przycięciu. Jeden z pędów przycina się nad 2-3 oczkiem, drugi pęd przygina się poziomo nad ziemią na wysokości wygodnej, ale nie mniej niż 40cm.
roślina latem. Z pnia pozwala się wyrosnąć dwóm pędom (e) na odnowienie. Z łozy (f) wyrastają pędy, które skraca się za szóstym liściem licząc od owoców.
pędy wyrastające z kątów liściowych skraca się za pierwszym liściem.
3 rok i następne lata:
krzew wiosną. Wycina się całą łozę (d).
krzew po przycięciu. Miejsce łozy (d) zajmuje pęd (f). Drugi pęd (i) przycina się na 2-3 oczka
krzew latem . Pędy na odtworzenie (h). Pędy owocujące (g) wyrastające z łozy przycina się za 6 liściem licząc od grona. Pędy, które nie zawiązały gron wyłamuje się całkowicie.
Tu przedstawiamy Państwu krótkie filmiki instruktażowe z cięcia winorośli :
Cięcie młodego, zapuszczonego krzewu winorośli
Cięcie Winorośli – pojedynczy Guyot
Cięcie Winorośli – podwójny Guyot
Jesienne cięcie winorośli
Źródło kuniccy.pl
Copyright 2016 | All Rights Reserved | Winamarcina