Uprawa: Pierwsze kroki

Pierwsze kroki

Najważniejszy w uprawie winorośli jest odpowiedni start

Najważniejszy w uprawie winorośli jest odpowiedni start

Musimy pamiętać o tym, że winnicę zakładamy na kilkadziesiąt lat. Prawidłowo prowadzona winorośl owocuje dobrze nawet 40 lat.

Dlatego najpierw należy zastanowić się jak dużą chcemy mieć winnicę i jakie winogrona chcemy uprawiać. Najważniejszą rzeczą jest wybór odpowiedniego miejsca pod założenie plantacji. Następnie odpowiednie przygotowanie ziemi. A dopiero po tym wybór odmiany i zakup jak najlepszych jakościowo sadzonek. Nie martwmy się gdy te przygotowania zajmą nam rok. Prawidłowo założona winnica da nam wysokie plony i zyski. Błędy popełnione na samym początku narażą nas na stratę czasu i pieniędzy. Nie zakładamy winnicy byle gdzie, byle jak i z byle jakich sadzonek.

Niezwykle ważnym elementem jest wybór odpowiedniego stanowiska.

Toskańskie pagórki idealnie nadają sie na uprawę winorośli.

Toskańskie pagórki idealnie nadają sie na uprawę winorośli.

Winogron jest rośliną potrzebującą dużo słońca i ciepła. Dlatego miejsce pod założenie winnicy (szczególnie w naszym klimacie) musi być jak najbardziej nasłonecznione. Najlepiej nadają się do tego stoki o niewielkim nachyleniu (większe nachylenie będzie sprawiało dużo kłopotów przy uprawie i zbiorach) południowym ewentualnie południowo-zachodnim, a w ostateczności południowo-wschodnim. Idealnie jest gdy takie miejsce jest osłonięte od wschodnich i północno-wschodnich zimnych wiatrów. Wskazana jest również osłona od strony zachodniej, która stanowiłaby osłonę przed letnimi burzami i wiatrami. W naszym klimacie miejsca na zboczach nie powinny być wyżej położone niż 350m n.p.m.
Absolutnie nie należy zakładać winnic na terenie gdzie występują zastoiska mrozowe, szczególnie wiosną i na terenach podmokłych.
Gleba nie ma największego znaczenia przy zakładaniu winnicy. Winogron rośnie dobrze na ziemi gorszej klasy(IV,V). Zakup szczepionych sadzonek pozwoli nam dopasować podkładkę na jakiej będą sczepione winogrona do rodzaju ziemi. Jednak najbardziej odpowiednimi ziemiami są ziemie piaszczysto-gliniaste, kamieniste i kamienisto-gliniaste.

Przygotowanie ziemi pod winnicę

Tylko odpowiednie przygotowanie stanowiska i podłoża zapewni nam odpowiedni plon

Tylko odpowiednie przygotowanie stanowiska i podłoża zapewni nam odpowiedni plon

Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić to przede wszystkim ziemię oczyścić z chwastów. A następnie pobrać próbki ziemi i oddać do analizy. Bez tego nie będziemy wiedzieli czego potrzeba dostarczyć glebie by optymalnie odpowiadała wymogom winogron.

Jeżeli musimy liczyć się z koniecznością zwapnowania ziemi, stosując wapno 80% powinniśmy przeznaczyć od 30 do 40 kg na ar. Najlepiej jest to wykonać w okresie zimowym . Przy nawożeniu obornikiem musimy pamiętać, że obornik dajemy jesienią przy wiosennym sadzeniu winogron w ilości ok. 1t na ar. Nie należy łączyć wapnowania z nawożeniem obornikiem.Nawożenie mineralne będzie uzależnione od wyników analizy. Wskazane jest przed posadzeniem winogron posiać przedplon z roślin motylkowych, które poprawią strukturę ziemi i wzbogacą ją w azot(łubin,gorczyca). Winorośl potrzebuje(zwłaszcza na wiosne gdy rozwijaja sie liście) dużo azotu. Dlatego też, już po założeniu winnicy dobrze jest w co drugie międzyrzędzie wsiać koniczynę białą.

Oczywiście jest wiele sposobów prowadzenia winnicy i od nas zależy czy w międzyrzędziach będzie rosła trawa, koniczyna czy miejsce to będzie wolne od zieleni.

Źródło www.winorosl-mch.eu

Copyright 2016 | All Rights Reserved | Winamarcina