Produkcja wina: Sztuczki i tricki

Niektóre sztuczki winiarskie pozwolą nam cieszyć się wybornym smakiem naszego wina

Niektóre sztuczki winiarskie pozwolą nam cieszyć się wybornym smakiem naszego wina

Przygotowanie wina to wielka i piękna sprawa. Wymaga ona wiedzy, wysiłku, często wyrzeczeń. Chwila spożywania naszego trunku będzie tym bardziej radosna, im więcej starań poczynimy podczas całego procesu winifikacji.  Zwłaszcza jeśli będzie ona  zgodna ze sztuką kultywowaną od stuleci. Zdarza się jednak,  że jest to zbyt trudne (zwłaszcza dla początkującego winiarza). Zawarte w tym dziale niektóre porady czasami mają związek ze starą sztuka winiarską, ale są również i te o których wybitni producenci win woleli by nawet nie wspominać….

Przyśpieszenie dojrzewania wina :

Oczywiście nic nie zastąpi długiego procesu leżakowania w dębowych beczkach, ale…

utlenianie wina wodą utlenioną – dodatek 3-5 kropli zwykłej (3%) wody utlenionej na każdy litr wina powoduje znaczne przyśpieszenie dojrzewania nastawu. Po dodaniu wody utlenionej należy wino wymieszac i odstawic na 1-2 miesięcy. Zwykle dojrzewanie przyśpiesza się w tym procesie 2-4 krotnie. Ma to zastosowanie głównie w winach długo dojrzewających (czerwone, wytrawne).

maderyzacja – proces ten wywodzi się z Madery (autonomicznego regionu Portugalii posiadającego własna administracje).Z reguły ma zastosowanie w winach mocnych i ciężkich, nie rzadko wzbogacanych dodatkową porcją alkoholu. Proces polega na kilkukrotnym podgrzewaniu wina do temperatury ok 70 stopni C. Pełny i prawidłowy przebiega jeszcze inaczej – wina przechowuje się w temperaturze 60-65 stopni przez okres 3 miesięcy, lub niższej ok 45 stopni, ale przez dłuższy okres czasu – do pół roku. Wina leżakujące w tak cieplarnianych warunkach nabierają charakterystycznego bukietu. Dzięki procesowi maderyzacji powstają takie wina jak porto, sherry no i oczywiście madera.

obliczanie zawartości alkoholu w naszym winie – jeśli nie posiadamy profesjonalnego alkoholomierza (te zwykłe nadają się jedynie do dużo wyższych stężeń alkoholu) możemy skożystac z kalkulatora winiarskiego, który pomoże nam w ustaleniu zawartości alkoholu – link do niego znajdziecie Państwo tu.

miód – może okazać się lekarstwem (głównie dla win białych), wzbogacić i uzupełnić ich bukiet. Dodanie miodu wzbogaca nasze wino również w tzw. cukier resztkowy, który z kolei tuszuje pewne wady wina.  Wyróżniamy też (przez wielu już zapomniane) wina miodowe, które obowiązkowo wzbogaca się dodatkiem miodu.

zamiast dębowej beczki – możemy z powodzeniem zastosować tzw chipsy dębowe (specjalnie przygotowane płatki dębu). Tą metodą uszlachetniana jest wiekszośc win pochodzących z „nowego świata”. Technologia ta jest o wiele tańsza i prostsza w użyciu. Jednak konserwatywni winiarze (głownie francuscy) w dalszym ciągu kultywują (na szczęście!) tradycyjne leżakowanie wina w opalanych beczkach z dębu francuskiego.

barwniki i aromaty – jeśli nasze wino nie osiągnęło odpowiedniego koloru, aromatu lub nawet smaku – nie załamujmy rąk. Rozwiązaniem tego problemu są różnego rodzaju dodatki oraz esencje barwiące i nadające rożne zapachy (truskawkowy, wiśniowy, brzoskwiniowy i inne). Jeśli chodzi o smak to pamiętajmy – 70% smaku to zapach! A więc dodając esencje zapachową ingerujemy też w bukiet smakowy produktu. Dodatki te zakupimy w winiarskich sklepach (zwłaszcza internetowych).

wina „ziołowe” – jeśli wino, które posiadamy nie spełnia naszych oczekiwań pod względem smaku możemy przeznaczyć  go na wino ziołowe. Np. Wermut otrzymamy dodając odpowiednią mieszankę ziół. Podobnie jest z winami typu ciociosan, sangria i typowy dla wschodniej części europy – grzaniec.

jeśli nie mamy owoców – a chcemy pochwalić się przed znajomymi własnoręcznie wykonanym winem – cóż nic prostszego – są bowiem w sprzedaży gotowe zestawy potrzebne do fermentacji własnego wina. W skład takiego zestawu wchodzi koncentrat soku z winogron, odpowiedni gatunek drożdzy oraz pożywka. Nam pozostaje jedynie nalanie wody do balona i dodanie cukru… Po 2-3 miesiącach będziemy mogli pic własnego Merlota, czy też rześkiego białego Chardonnay

Niektóre sztuczki są opisane w dziale choroby i wady wina. Gorąco polecam tą zakładkę.

Copyright 2016 | All Rights Reserved | Winamarcina