Morawy – kraina winem płynąca ! Część III

Velkopavlovicki subregion jest ośrodkiem produkcji czerwonych win na Morawach

Velkopavlovicki subregion jest ośrodkiem produkcji czerwonych win na Morawach

VELKOPAVLOVICKI SUBREGION WINIARSKI MORAW

Dziś w kolejnej części odkrywającej magię Moraw i win tam wytwarzanych opiszemy kolejny z subregionów Morawskich wraz z jego najbardziej charakterystycznymi winami.

W ramach Republiki Czeskiej znajdują się 2 regiony winiarskie:
– winiarski region Czechy (vinařská oblast Čechy)
winiarski region Morawy (vinařská oblast Morava)

Regiony rozdzielone są do subregionów – czes. podoblast.

Region Czechy ma dwa subregiony:
– subregion litomierzicki (podoblast litoměřická)
– subregion mielnicki (podoblast mělnická)
Region Morawy ma cztery subregiony:
subregion slovacki (podoblast slovácká)
subregion velkopavlovicki (podoblast velkopavlovická)
– subregion mikulovski (podoblast mikulovská)
– subregion znojemski (podoblast znojemská)

Velkopavlovicki subregion winiarski jest jednym z czterech subregionów regionu winiarskiego MORAWY. W centralnej części subregionu znajdują się gleby na wapiennych iłach, marglach, piaskowcach i zlepieńcach. Występują tu zwłaszcza odmiany czerwone, które posadzono tutaj na glebach o wysokiej zawartości magnezu. Obszary winnic rozciągają się od dawnego głównego ośrodka regionu – miasta Hustopeče, przez Starovičky, Velké Pavlovice, Bořetice, Vrbicę i Kobylí aż do miasta o największej powierzchni winnic na terytorium gminy – Velké Bílovice. Ta część subregionu nazywana też jest wg upraw odmian czerwonych jako „Modré hory“.
Region ten jest ośrodkiem produkcji czerwonych win na Morawach. W części północnej, koło Hrušovan i Žabčic uprawia się winorośl na glebach piaszczystych, gdzie oprócz odmiany Veltlínské zelené uprawia się z powodzeniem Rulandské šedé a zwłaszcza odmiany aromatyczne – Tramín červený, Pálava, Muškát moravský a nawet Müller Thurgau. Główna oś terenów winnic rozciąga się wzdłuż autostrady w rejonie Brno – Břeclav. Po prawej stronie są to najpierw Židlochovice z przewagą gleb lessowych na krajobrazowo zmiennym pogórkowatym terenie. Židlochovice mają długą historię winiarską. To mieszczanie brneńscy zakładali tu swe winnice na naszym najstarszym prawie horenskim. Židlochovickie prawo zostało wydane w roku 1379 przez margrabię Jošta. Są tu sprzyjające warunki do produkcji dobrych jakościowo win, zwłaszcza odmian burgundzkich. Po lewej stronie autostrady pojawią się zbocza winnic w Velkich Němčicach otaczając autostradę aż do Velkich Bílovic, skąd ciągną się dalej w kierunku miejscowości Žižkov i Prušánky. Jest to ciąg winnic pierwszorzędnej jakości, który bierze swój początek na równinnej dolinie tworząc pierwsze wywyższenia pagórkowatego terenu oligocennych Chřibów. Zbocza winniczne posiadają orientację południowo-zachodnią i południową a jesienią są owiewane ciepłymi wiatrami przyśpieszającymi dojrzewanie gron. W rozgałęzionej linii winnego szlaku występują z prawej strony okazałe zbocza winnic na długim grzbiecie górskim między miejscowościami Přítluky i Rakvice, gdzie od dawien dawna dojrzewały wyborne wina Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský i Modrý portugal. Za główną linią szlaku winnic leżą wyżej położone winnice na różny sposób pofałdowanym terenie, który rodzi odmiany Neuburské i Müller Thurgau. Są to okolice Klobouk z miejscowościami Křepice, Nikolčice, Diváky, Šitbořice, Boleradice, Morkůvky i Krumvíř.

(źródło: materiały Funduszu Winiarskiego RCz)

[nggallery id=12]

Bardzo miło nam odnotowac iż na naszym rynku pojawiła się nowa oferta Win Morawskich. Wszystkich chętnych odkrycia nowości zapraszamy na stronę sklep.bohemiasekt.pl

Przykłady wraz z ocenami typowych win dla subregionu Velkopavlovickiego :

 

Rulandské šedé 2007, późny zbiór, półsłodkie

Rulandské šedé 2007, późny zbiór, półsłodkie
Vinařství Petr Skoupil, Velké Bílovice
Kolor:        białe
Szczep:        Rulandské šedé (Pinot gris)
Kraj:        Czechy
Region:     Morawa, subregion velkopavlovicki, gmina winiarska Velké Bílovice,
winnica Nová Hora
Firma Winiarstwo Petr Skoupil założona została w roku 1992, korzysta jednak z ponad 150 letnich doświadczeń rodziny winiarskiej Skoupilów. Siedziba firmy jest w największej gminie winiarskiej w RCz – Velké Bílovice, gospodaruje na 18 ha własnych winnich, dalszych 25ha winnic jest wynajętych. Gleba w winnicach jest przeważnie cięższa czarnoziem z dodatkiem lessów i iłów, z dobrymi warunkami hydrologicznymi. Produkcja roczna ok. 350 tys. butelek, wina produkuje się z 20 odmian. Pan Petr Skoupil został ogłoszony najlepszym winiarzem roku 2008.
Wino z odmiany Rulandské šedé (oficjalna nazwa w RCz, odpowiedniki: Pinot Gris, Pinot Beurot, Tokay d´Alsace, Malvoisie, Grauer Burgunder, Ruländer, Grauklevner, Pinot Grigio, Szürkebárát), w jakości późny zbiór(niem. QmP Spätlese), półsłodkie, pochodzi z największej gminy winiarskiej w RCz Velké Bílovice, winnica Nová Hora. Wino jest czyste, dobrze wyklarowane, wyraźnie i bogato łzawi. Kolor jest syty, słomowo żółty, z pięknymi złotymi przebłyskami. Bukiet wyraźny, owocowy – pomarańcza, morela, ponadto miód i akcenty botrytowe. Świetny bukiet ! W smaku wino jest pełne, wysoko ekstrakcyjne, gładkie, z dobrą harmonią lekkiej kwasowości (zawartość kwasów 5,7 g/l) i cukru resztkowego (13,3 g/l), alkohol 12,5%. Znajduję w nim przyjemne aromaty owoców egzotycznych, owoców kandyzowanych i ślad pieczonego chleba. Całość oddaje charakter wina szlachetnego.
Cena: 247 CZK wprost w winiarstwie za butelkę 0,75l Bordó z zatyczką z tworzywa sztucznego. Świetne wino z górnej półki, polecić można spokojnie zwłaszcza dla koneserów win pełnych, wyraźnych, z zawartością cukru resztkowego. Dobry potencjał leżakowania (do r.2014).
Internet:   www.skoupil.com
Ocena: 86

 

Hibernal 2005, późny zbiór, półwytrawne

Hibernal 2005, późny zbiór, półwytrawne
Vinařství Radomil Baloun, Velké Pavlovice
Kolor:        białe
Szczep:        Hibernal
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion velkopavlovicki, gmina winiarska Velké Pavlovice, winnica Nadzahrady
Dziś przedstawiam wino, które nie często pojawia się na półkach winotek, nie jest też zbyt uprawiane na Morawach. Chodzi o Hibernal, młodą odmianę pochodzenia niemieckiego, która powstała w Instytucie Uszlachetniającym Winorośl w Geisenheim – region Rheingau-Niemcy, komplikowaną krzyżówką odmian Riesling reński (Rheinriesling – klon 239 Gm/F2) x Seibel 7053. Odmiana uprawiana zwłaszcza w Niemczech, ale też tylko na niespełna 100 ha, dalej w Szwajcarii, na Morawach występuje na powierzchni ok. 10 ha (2004). Odmiana zapisana do Państwowej Księgi Odmian RCz w r. 2004. Jest to odmiana późno dojrzewająca (przełom X-XI). W porównaniu z Rieslingiem reńskim posiada Hibernal przy tej samej wydajności z hektara wyższy cukier. Praktycznie corocznie daje ta odmiana surowiec do produkcji wysokojakościowych win o wysokich deklaracjach. Plony są średnie, ok 9,5 t/ha przy średniej zawartości cukru 22°ČNM.
Prezentowane wino pochodzi z winiarstwa pana Radomila Balouna z siedzibą w znaczącej gminie winiarskiej Velké Pavlovice. Chodzi o winiarstwo gospodarujące na 60 ha winnic, kolejnych 30 ha to nowo zasadzone winnice, które bedą dawać pierwsze plony w najbliższych latach. Roczna produkcja wina to ok. 850 tys. litrów. Firma koncentruje się na produkcji win z deklaracją, wina dobrze reprezentują morawskie winiarstwo na licznych wystawach w RCz i za granicami. Także prezentowany Hibernal oceniony jest złotym medalem na Targach Win w Valticach 2006, srebrnym medalem na Forum Moravium 2006, złotym medalem na wystawie Wienparade-Poysdorf 2006 w Austrii, srebrnym medalem na międzynarodowej wystawie win Concours Mondial de Bruxelles 2006, wino jest championem Czesko-słowackiej ligi winiarskiej 2006 i jest zwycięzcą na Vinum Juvenale Brno 2006 – a więc niezła kolekcja wyróżnień. Ciekaw więc jestem tego wina.
Wino w jakości późny zbiór (QmP Spätlese ), półwytrawne. Kolor wina jest średnio intensywny, jasno żółty ze złotawym połyskiem. Wino pięknie lśni, jest idealnie krystalicznie czyste. Nie łzawi zbytnio. Bukiet wina jest jaknajbardziej atrakcyjny, nie jest zbytnio mocny, jednak delikatny, przyjemny, ekstrakcyjny, lekko korzenny, lekko słodkawy. Od swego rodzica Rieslinga reńskiego posiada akcenty kwiatu lipy, miodu, jest też cały koszyk owoców tropikalnych-cytrusy, kora z pomarańczy, ananas, mango, też dojrzała brzoskwinia. Interesujący, szerokospektralny bukiet !
Pierwszy łyk wina zdradza jego gładkość, delikatność, krągłość, wino posiada dojrzały charakter, dobrze zbudowane ciało. Delikatna a zarazem żywa kwasowość reguluje świetnie stosunek kwasowości i słodkości tego wina. Jest dobrze wybalansowane, z akcentami owocowymi jak w bukiecie wina, odczuwalna jest zwłaszcza brzoskwinia i cytrusy. Dosmak średnio długi, przyjemny. Alkohol: 13%, wyprodukowano 1760 butelek, zdolność do leżakowania 8 lat, butelkowane w roku 2006, nr produkcyjny (číslo šarže) 28/05.
Cena wina ok. 320 CZK dość wysoka (winoteka Karviná), jednak ze względu na świetną jakość wina, wynagrodzenia a także rzadkie występowanie, cena wydaje się do przyjęcia. Butelka 0,75 l Bordó, korek dł. 45mm z masy plastycznej  z ładnym podrukiem firmowym. Wino jest warte wypróbowania – kupiłbym znowu !
Internet: www.baloun.cz
Ocena: 88
Alibernet 2008, późny zbiór, wytrawne
Vino Škrobák, Čejkovice
Kolor:        czerwone
Szczep:        Alibernet (Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon)
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion velkopavlovicki, gmina winiarska Čejkovice, winnica Stará Hora
Alibernet to odmiana powstała w r.1950 jako krzyżówka odmian Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon w Winiarskim Ośrodku Badawczym w ukraińskiej Odessie. W RCz do Państwowej Księgi Odmian zapisana została w r. 1975. Na Morawach uprawiana jest jednak tylko w bardzo ograniczonym stopniu (0,1% powierzchni winnic), dobre wina daje w płd. regionach winiarskich Słowacji, klasyczne regione tej odmiany to Krym i Mołdawia. Wino typu „teinturiére” – barwniki zawarte są nie tylko w powłoce jagód, ale i ich soku – Alibernet odziedziczył te właściwości po Alicante Bouschet.
Producentem jest firma Víno Škrobák pana Stanislava Škrobáka z Čejkovic, która gospodaruje od roku 1992 na 10ha własnych winnic.
Wino jest czyste, na pierwszy rzut oka wygląda atrakcyjnie, posiada bogate łzawienie, co świadczy o gęstości i ekstraktywności wina.
Kolor jest bardzo ciemno czerwony, na obrzeżach lśni ciemnym fioletem. Bukiet jest wyraźnie owocowy i lekko korzenny. Pojawia się w nim przeważnie aromat czarnych owoców leśnych i ogrodowych – jeżyna, czarna jagoda, ciemna dojrzała wiśnia, czarna porzeczka. W każdym przypadku chodzi o przyjemny owocowa bukiet.
W smaku wino jest zharmonizowane, dobrze wybalansowane, kabernetowego charakteru, z dość wyraźną, jednak przyjemna kwasowością oraz słodkawymi taninami. To wszystko razem wzięte buduje dobre i mocne ciało wina. Ogólne wrażenie z tego wina jest bardzo dobre. Alkohol 11,5%.
Cena: ok. 25 PLN u winiarza za butelke klasyczną Bordó z dobrym korkiem 44mm nadającym się do dłuższej archiwacji. Potencjał wina na pewno min. 5 lat z perspektywą ładnego zaokrąglenia i zdelikatnienia. Polecam !
Internet: www.vinoskrobak.cz
Ocena: 85

 

Neronet 2004, jakościowe, wytrawne

Neronet 2004, jakościowe, wytrawne
Vinařství Petr Bíza, Čejkovice
Kolor:        czerwone
Szczep:        Neronet
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion velkopavlovicki, gmina winiarska Čejkovice, winnica Stará hora
Neronet to średnio późna aż późna modra odmiana wyhodowana w roku 1965 na Morawach poprzez krzyżówkę odmian (Svatovavřinecké x Modrý Portugal) x Alibernet. Pomimo bardzo dobrych wyników nie jest jeszcze zbyt rozpowszechniona na Morawach, tymczasowo tylko na 0,2% powierzchni winnic z perspektywą rozszerzania powierzchni upraw. Oprócz Moraw uprawiana też w regionie małokarpackim na Słowacji. Neronet to odmiana typu „teinturiére” (czes. “barvířka” – posiada czerwony barwnik w soku jagód), daje intensywnie ciemne wina nawet w mniej dobrych rocznikach. Plony są regularne, wydajność 8-12 t/ha przy średniej zawartości cukru 16-18°NM.
Wino wytrawne, jakościowe.
Kolor wina jest typowy dla win typu „teinturiére” – bardzo głęboki, czarnoczerwony, tylko na obrzeżach prześwituje ciemno purpurowym kolorem. Wino obcieka po ścianach szkła niezbyt obficie. Bukiet jest stosunkowo głęboki, szeroki, intensywny, z wyraźnymi nutami owocowymi – jeżyna, aronia (czarna jarzębina), do tego dołącza delikatny aromat piernika w czekoladzie.
Zaraz po pierwszym łyku zachwycam się pełnością wina, bogatą strukturą ładnie ukształtowanych tanin, owocowością smaku, ekstrakcyjnością. Kwasowość jest poniekąd wyższa, nie przeszkadza jednak w niczym. Jest to dobry kandydat do dojrzewania w beczce typu barrique. Wino posiada świetny potencjał dojrzewania w butelce, wg producenta 8-10 lat.
Wino wyprodukowane technologią białego wina – winogrona zostały zaraz wytłoczone, moszcz fermentował przy 10°C, po fermentacji alkoholowej poddano wino fermentacji jabłkowo-mlekowej.
Cena: ok. 170 CZK. Butelka klasyczna Bordó 0,75 l koloru khaki, korek 40mm, dobry. Stosunek ceny i zawartości butelki bardzo dobry. Wino na pewno kupiłbym znowu gł. do archiwum.
Wyróżnienia: Champion Vinné trhy Čejkovice 2005, dyplom Valtické vinné trhy 2005
Niektóre dane:
Alkohol: 12%
Zawartość cukru w moszczu: 19° NM
Zawartość cukru resztkowego: 3,5 g/l
Zawartość kwasów: 5,2 g/l
Ekstrakt bezcukrowy: 25,8 g/l
Wyprodukowano: 3500 butelek
Ocena: 86

Svatovavřinecké 2003, jakościowe, wytrawne

Svatovavřinecké 2003, jakościowe, wytrawne
Vinařství Zaječí, s.r.o., Zaječí
Kolor:        czerwone
Szczep:        Svatovavřinecké ( Saint Laurent )
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion velkopavlovicki, gmina winiarska Zaječí, winnica Mladé pruhy
Na tylnej etykiecie wina doczytuję się, że wino pochodzi z gminy winiarskiej Zaječí (Zajeczi) leżącej na pograniczu subgregionów winiarskich wielkopawlowickiego i mikulowskiego, gdzie tradycja winiarska sięga połowy XIII wieku. Tu na nasłonecznionych zboczach Přítlucké hory (Przitlucka góra) od dawna powstawały wspaniałe wina czerwone, ale i białe.
Kolor wina jest ciemnoczerwony, intensywnie rubinowy, z fioletowymi przebłyskami, piękną rubinową iskrą, klarowność bardzo dobra. Wino łzawi dość wyraźnie, łzy obciekają powoli po szkle. Analiza wzrokowa wina wypadła bardzo dobrze !
Bukiet wina jest dość intensywny, bardzo przyjemny, elegancki. W pierwszym momencie odczuwam wyraźnie dojrzałe maliny, następnie trochę czarne porzeczki aż po suszone śliwki.
Smak jest typowo odmianowy. Kwasowość po trzech latach dojrzewania jest trochę mniej wyraźna, zaokrąglona, idzie w parze z wyraźnymi, jednak bardzo przyjemnymi taninami. Kwasowość i taniny tworzą zharmonizowaną całość, wino jest aksamitne, eleganckie. W smaku przeważa aromat gotowanych powideł z dodatkiem czarnej porzeczki i owoców leśnych, dosmak średni, przyjemny. Temu winu nie da się nic zarzucić. Bardzo dobre wino, wyróżnione na wystawach win:
– złoty medal Vinum Juvenale Brno 2003
– złoty medal Vinum 2004
– srebrny medal Vinoforum 2004
– srebrny medal Muvina Prešov 2004
– dyplom Valtickie targi wina 2004
– Salon Win RCz 2004-2005
Alkohol: 12,8%
Wino gatunkowe, jakościowe, wytrawne.
Zawartość cukru w moszczu: 20,0°NM
Zawartość cukru resztkowego: 2,3 g/l
Zawartość kwasów: 5,9 g/l
Bezcukrowy ekstrakt: 24,8 g/l
Gleba: piasczysto-gliniasta
Zbiór winogron: 15.9.2003
Potencjał: 2007-2009
Wydajność winogron z ha: 50q/ha
Cena: ok.230 CZK – winoteka Karviná. U producenta wysprzedane – jeżeli traficie to wino w winotece-polecam !!!
Ocena wg Heleny Baker in: „Nový kapesní průvodce po vinařstvích a vínech České republiky 2006” : * * * * *
Internet: www.vinozajeci.cz
Ocena: 89

 

Nitra 2005, jakościowe, wytrawne

Nitra 2005, jakościowe, wytrawne
Vinařství Leoš Horák, Vrbice
Kolor:        czerwone
Szczep:        Nitra ( Castets x Abouriou Noir )
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion velkopavlovicki gmina winiarska Vrbice, winnica Ochoze
Winiarstwo pana Leoše Horáka znajduje się w urokliwej wiosce winiarskiej Vrbice, która jest znana zwłaszcza jako lokalizacja oryginalnych piwniczek winnych wykutych w piaskowcowej skale wzgórza Stráž i umieszczonych aż w siedmiu piętrach nad sobą. Winnice na nasłonecznionych południowych stokach wzgórza na wysokości 280-320m n.p.m., z glebami piasczysto-gliniastymi, posiadają idealne warunki mikroklimatyczne do uprawy winorośli.
Odmiana Nitra jest młodą odmianą słowacką. Na Morawach nie jest jak dotąd zapisana w Państwowej Księdze Odmian, Na Słowacji zapisana jest dopiero od roku 2004. Na internecie nie znalazłem o tej odmianie nic, poprosiłem więc pana Horáka o informacje o Nitrze. A więc: chodzi o krzyżówkę odmian francuskich Castets x Abouriou Noir. W winnicy bardzo podobny do odmiany Cabernet Moravia, z wielkimi kiśćmi i większymi okrągłymi jagodami. Osiąga trochę wyższą zawartość cukrów od Cabernet Moravia. Kolor wina jest bardzo syto czerwony, w zapachu akcenty cabernetowe.
Kolor wina jest naprawdę głęboki, piękny. Wino jest ładnie czyste, ledwie prześwitujące. Po zakrążeniu szklanką nie kwapi się do łzawienia, po chwili jednak pojawiają się cienkie długie łezki, nawet dość powoli ociekające po szkle jak na wino jakościowe.
Bukiet jest interesujący, nie często spotykany. Przeważa aromat przejrzałych jeżyn, kompotu jeżynowego, wiśni w czekoladzie a także niezwykły aromat świeżo umletego maku, są delikatne akcenty cabernetowe, jest też trochę zapachu przyjemnego dymu. Ogólnie można powiedzieć, że bukiet jest oryginalny, przyjemny.
W smaku wino jest bardzo zharmonizowane, pełne, z niezbyt wysoką kwasowością i delikatnymi taninami. Sprawia dobre wrażenie, całość jest zrównoważona. Wino ma charakter owocowy, z lekkim odcieniem cabernetowym. W każdym razie bardzo mi smakowo odpowiada.
Cukier resztkowy: 2,5 g/l, kwasy: 5,0 g/l, ekstrakt bezcukrowy 24g/l.
Byłem ciekaw wina z tej młodziutkiej, powoli na Słowacji, a na Morawach bardzo wyjątkowo wprowadzanej odmiany, dlatego też chodzi o wino okazjonalnie tylko spotykane. Zasługuje jednak na pewno na uwagę winiarzy i może być ciekawym urozmaiceniem sortymentu win czerwonych na Słowacji i w RCz.
Ocena: 85

 

Merlot 2005, późny zbiór, półwytrawne

Merlot 2005, późny zbiór, półwytrawne
Vinařství Vladimír Tetur, Velké Bílovice
Kolor:        czerwone
Szczep:        Merlot
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion velkopavlovicki, gmina winiarska Velké Bílovice, winnica Dlouhá hora
Merlot to stara odmiana pochodząca z Francji, genetycznie bliska odmianie Cabernet Franc.
Klasycznym terenem upraw Merlota to Francja, głównie region Bordeaux, zwłaszcza rejon Médoc, St. Emilion i Pomerol, gdzie leży słynny zamek Château Petrus, którego winnice rosną na cięższej glebie ilastej z warstwami w podłożu bogatymi w żelazo. Winnice te są osadzone prawie wyłącznie Merlotem. W Francji odmiana ta zajmuje 80 tys. ha winnic. W ciągu ostatnich dziesięcioleci staje się coraz popularniejsza, uprawiana jest na szeroką skalę także w regionie Languedoc, ale i prawie po całym świecie winiarskim – Hiszpania, Włochy, Austria, Węgry, Bałkany, Afryka Płd., USA, Chile, Australia, Nowa Zelandia. Ogólnie w świecie zajmuje ok. 200 tys. ha.
Powierzchnia upraw w RCz (tylko Morawy) jest jak dotąd raczej rzadka (ok. 72ha, 2005 – 0,6% powierzchni winnic) , jednak w najcieplejszych regionach Moraw – subregion velkopavlovicki, mikulowski i płd. część subregionu slovackiego – powstają już dzisiaj ciekawe wina z tej odmiany.
Firma Winiarstwo Tetur gospodaruje na 10 ha własnych winnic na terenie największej gminy winiarskiej w RCz, w Velkých Bílovicach (prawie 500 ha winnic, ponad 1000 winiarzy). Winnice rozkładają się w terenie łagodnie pagórkowatym, gleby są tutaj piasczysto-gliniaste z zawartością wapnia. Klimatycznie Velké Bílovice należą do najcieplejszych miejsc na Morawach, winnice w okolicach Velkých Bílovic należą do najlepiej usytuowanych. Bardzo dobrze udają się tu oprócz tradycyjnych win białych i wina czerwone. Na winnicach firmy uprawia się 13 odmian białych i 9 odmian czerwonych. Przetwarzane są wyłącznie winogrona z winnic firmowych, część winogron skupywana jest od miejscowych winiarzy na zasadach ścislej selekcji. Na rynek (vinoteki, sieć gastronomiczna) dostarcza firma rocznie ok. 300 tys. butelek wina, w przeważającej mierze są to wina z deklaracją. Wiele z win produkcji pana Tetura otrzymało znaczące wyróżniena na wystawach win w RCz i za granicą. Wina pana Tetura trafiają regularnie do Narodowego Salonu Win w Valticach.
Kolor wina: ciemnoczerwony, głęboki, z lekko fioletowymi efektami, iskrzące, z blaskiem. Wino trzyma się szkła, obcieka nieregularnie, ale obfici. Nos: dość mocny, wyraźnie owocowy, uwydatnia się wiśnia, wiśnie w czekoladzie, do tego dochodzi przyjemny akcent beczki i subtelna korzenność. Smak: wino jest cieliste, o mocnej strukturze, ekstrakcyjne, pięknie wybalansowane, w smaku odczuwamy przyjemną owocowość, która nawiązuje na bukiet wina. Kwasowość jest lekka, taniny delikatne, przyjemne, całość jest bardzo efektownie zharmonizowana. Długość jest średnia, z niezłym cygarowo-liściatym finiszem. Alkohol: 14,0 % – wyższy alkohol w niczym nie przeszkadza.
To wino jest naprawdę ładne i smaczne. Bardzo solidny reprezentant morawskich win czerwonych, nie przeładowany smakami, jak jego niektórzy południowi bracia ! Dla niektórych może wyglądać ono proste, zwykłe …a może właśnie w tym jest jego urok ?! Jaknajbardziej polecam, by porównać z Merlotami francuskimi z Bordeaux i innych regionów świata – wierzę, że ten Merlot nie zgubi się w ofercie !
Cena: 180 CZK wprost w winiarstwie Tetur za butelkę 0,75 l v firmowej butelce Bordó– bardzo dobra cena, dobry zakup m.in. także ze względu na dobry potencjał tego wina, które spokojnie może poleżeć w butelce min. 5 lat.
Ocena: 87

 

Frankovka 2005, późny zbiór, wytrawne

Frankovka 2005, późny zbiór, wytrawne
Rodinné vinařství Jedlička & Novák, Bořetice
Kolor:        czerwone
Szczep:        Frankovka (Blaufränkisch, Kékfrankos)
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion velkopavlovicka, gmina winiarska Bořetice, winnica Terasy
Firma opiera się na długoletnich tradycjach rodzinnych. Obecnie gospodaruje na 35 ha własnych, pierwszorzędnie zlokalizowanych winnicach o podłożu gliniasto-piasczystym, gleba bogata jest w Mg, co sprzyja uprawie odmian czerwonych. Winnice firmowe są w miejscach, gdzie uprawiano winorośl już w roku 1355, co jest udokumentowane. Wina czerwone dojrzewają przez okres minimum 6 miesięcy w francuskich beczkach dębowych.
Kolor degustowanego wina jest średnio intensywnie czerwony z lekkimi przebłyskami fioletu. Kolor odpowiada odmianie. Lepkość wina zaznaczy się przy odpowiedniej temperaturze obciekaniem po szkle dość licznych, ciężkich łez, widać w tym winie wysoki ekstrakt. Od razu zachwycił mnie bukiet tego wina – jest wyraźny a nawet bardzo wyraźny, jest przewaga dojrzałych jeżyn, jest trochę trawiastości, lekkiej korzenności z akcentami słodkiej wanilii, czekolady, dobrej beczki, troche dymny – bukiet jest szeroki i naprawdę ciekawy. Pod względem smaku można określić to wino jako owocowo-korzenne, pełne, dobrze strukturowane. Poniekąd wyższa kwasowość typowa dla Frankovki w tym wypadku ładnie kombinuje się z lekko słodkawymi taninami. W smaku zaznaczyją się oprócz już wspomnianych jeżyn też czereśnie, cynamon, czekolada, dymek i akcent wanilii, uzyskany przez leżenie wina przez 6 miesięcy na beczce francuskiej.
Przyjemna Frankovka świadczy o bardzo dobrze opanowanej technologii produkcji, bez której trudno o naprawdę dobrą Frankovkę. Potrzebna jest redukcja produkcji w winnicy-w tym wypadku zredukowano plon do ok. 0,75 kg/krzew, do tego dołącza świetna historyczna winnica Terasy. Piękna Frankovka – nie bez powodu wlączono to wino do prestiżowego Salonu Win RCz w Valticach (www.salonvin.cz). Oprócz tego Frankovka ta uzyskała srebrny medal od „Małej encyklopedii win czeskich i morawskich“ ***** oraz dyplom Valtickich targów winiarskich.
Alkohol: 13,5 % – przyjemny, nie przebijający
Cukier resztkowy: 3,01 g/l
Zawartość kwasów: 4,92 g/l
Ekstrakt bezcukrowy: 26,39 g/l
Cena: 173 CZK (wprost w winiarstwie) za butelkę 0,75 l typu Bordó, korek sztuczny 45 mm. Wino na pewno warte tej ceny, polecam każdemu !!!
Internet: http://www.vinoboretice.cz
Ocena: 88

Tekst i zdjęcia Lech Małysz

www.zawinem.pl

SHARE IT: