Już w poniedziałek kolejny konkurs. Zapraszamy!

Już w poniedziałek kolejny konkurs. Zapraszamy!

Zakończyliśmy naszą zabawę konkursową w której chodziło o podanie prawidłowej odpowiedzi na pytanie :  Jaki gaz używany jest najczęściej do przedłużenia świeżości otwartego wina?

Dziękujemy za liczne odpowiedzi, zarówno te prawidłowe, jak i te niepoprawne. Ważne jest to, że tak dużo osób z Państwa interesuje się winem, oraz to że zdecydowana większośc dobrze odpowiedziała na pytanie.

Podajemy więc prawidłową odpowiedz:  Najczęściej używanym gazem przeznaczonym do przedłużenia świeżości otwartego wina jest AZOT.

Z ogromną przyjemnością ogłaszamy, że zwycięzcą została Pani  IWONA W.

Zwycięzcę, a właściwie zwyciężczynię wyłoniliśmy  drogą elektronicznego losowania.

Serdecznie gratulujemy wszystkim, którzy przysłali do nas prawidłowe odpowiedzi.

Dla wszystkich tych, którzy chcą się dowiedzieć dlaczego azot jest najczęściej stosowanym gazem przedłużającym świeżość wina odpowiadamy : Azot, jako gaz obojętny nie wchodzi w reakcję z winem, zapobiega więc jego utlenianiu. Oczywiście są też inne gazy, które są obojętnymi wobec wina(np. argon), ale z racji na cenę nie są tak powszechnie używane. Pytaliśmy o gaz, więc odpowiedzi z „próżnią” również nie mogły być brane pod uwagę.

Już w poniedziałek kolejna niespodzianka z pytaniem konkursowym i nagrodą!  Nie zdradzamy szczegółów, ale z całą pewnością warto do nas zaglądać.

Marcin Wołoszczak

Nagrodę ufundowała firma winepoint.pl – dystrybutor akcesoriów winiarskich.

SHARE IT: