Winny Święty Walenty!

Blask świec, romantyczna kolacja i… wino.

Udanego święta !

14 luty to wyjątkowy dzień dla wszystkich zakochanych

Walentynki są wyjątkowym dniem dla zakochanych. Czym wiec zachwycić w ten wieczór? Kino, teatr? Dla mnie wybór jest prosty – kolacja, wino i… nastrojowa muzyka.
Tylko jak połączyć wino z uroczystą kolacją, aby stało się zgrane, harmonijne i wyniosłe jak miłość?

Są  pewne uniwersalne zasady .
Nie podaje się na przykład wina do potraw zakwaszanych octem, ani żadnego trunku do zup.
Podając wino należy pamiętać, iż nie należy zasłaniać etykiety, trzymać butelkę z prawej strony, nie dotykając kieliszka szyjką butelki. Wysokość z jakiej lejemy ten trunek zależy od gatunku wina. Białe nalewamy z wysokości 5 cm, musujące 10 cm, czerwone 1 cm. Pamiętać należy także że zaczynamy od wina najmłodszego kończąc najstarszym.

Dobór wina do potrawy zacznijmy tradycyjnie od przekąski. Tutaj najodpowiedniejsze są wina wytrawne, gorzkie, zimne, podawane w kieliszku, najczęściej nalane do pełna. Jeszcze przed posiłkiem możemy podać aperitify, najczęściej wermuty, rzadziej wina ziołowe.

Do dania głównego, w zależności co zaserwowano, podajemy wina wytrawne, półwytrawne, bądź półsłodkie i koniecznie schłodzone. Do ciemnego mięsa, jak i dań z grzybów, czy tłustych serów, najlepiej podać wino czerwone, wytrawne, zaś do drobiu można podać wino białe. Nie jest to jednak żelazna reguła. Ważne by  wino nam smakowało! I proszę mi wierzyć, nie zawsze nasza ocena będzie pokrywać się z opinią ekspertów, czy znajomych. Pijemy wino dla przyjemności i w związku z tym powinniśmy się kierować własnym gustem. Dlatego warto sprecyzować, jaki rodzaj win smakuje nam najlepiej.

Ryby, białe mięsa, potrawy z jaj serwujemy najczęściej w towarzystwie wina białego, wytrawnego. Do kawioru podajemy szampana, zaś do deserów najlepsze są wina słodkie, a także musujące podawane w temperaturze pokojowej. Do kawy także można podać alkohol, ale oczywiście nie wino, tylko koniak, winiak czy likier.

Smak podawanego wina uzależniony jest o temperatury a jakiej go podajemy. Przedział w jakim ta temperatura ma się znajdować zależy także od gatunku wina. Wina szlachetne i rocznikowo stare podawać najlepiej w temperaturze ok. 18°C. Podobnie wina czerwone wytrawne podajemy w temperaturze od 16 do 20°C.
Wina deserowe powinny być już chłodniejsze, ok. 12 – 16°C, wina białe wytrawne i różowe najlepsze są podane w temperaturze 8 – 10°C. Wermuty i szampany najlepiej schłodzić do ok. 6 – 8°C. Zawsze jednak lepiej jest podać wina nieco chłodniejsze niż zbyt ciepłe.

Udanego wieczoru!

Marcin Wołoszczak

SHARE IT: