Mrożny wieczór? Grzane wino !

Grzane wino – doskonały sposób na umilenie sobie długich, mroźnych wieczorów.

Grzane wino – doskonały sposób na umilenie sobie długich, mroźnych wieczorów.

Z dnia na dzień zmieniła się aura za naszymi oknami. Śnieg i mróz dał nam się już we znaki. Czas najwyższy na naprawdę „tęgie” wina. Wiem, że niektórzy z Państwa mogą potępić mnie za profanowanie, ale mówi się trudno. Dla sceptyków polecam przemarznięcie a następnie powolną degustacje przysłowiowego „grzańca”.

Czym tak naprawdę jest ten „grzaniec” ? Niczym innym jak niezbyt górnolotnym czerwonym, mocnym winem, półsłodkim, lub słodkim z odpowiednio skomponowaną mieszanką przypraw. Przyprawowa kompozycja to z kolei nic innego jak goździki, cynamon, imbir i kardamon w śladowych ilościach. Grzane wino możemy oczywiście kupić w postaci gotowej, ja jednak polecam Państwu kilka przepisów na naprawdę znakomity napitek. Jedna uwaga – pamiętajmy aby nie dopuścić do wrzenia naszego specjału!

 

Grzaniec w całej okazałości

 

Grzane wino – przepis I (z dodatkiem cukru)

Składniki:

– butelka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina

– laska cynamonu (lub 1/2 łyżeczki w sproszkowanej postaci)

– pół cytryny pokrojonej w plastry

– 1/4 pomarańczy w cząstkach

– kilka goździków

– 3 łyżki cukru (lub wg. upodobań smakowych)

Przygotowanie: wino przelać do garnka i podgrzewać do ok 90 stopni, dodając kolejno składniki.

Grzane wino – przepis II (z miodem)

Składniki:

– butelka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina

– 3-4 łyżki miodu

– laska cynamonu (lub 1/2 łyżeczki w sproszkowanej postaci)

– duża pomarańcza (pokrojona w plastry)

– kilka goździków

– rodzynki

– szczypta kardamonu

Przygotowanie: podobnie jak w poprzednim przepisie, z jedną uwagą – miód dodajemy tuż przed rozlaniem naszego domowego grzańca  do kieliszków.

SHARE IT: