Morawy – kraina winem płynąca ! Część IV

W Lednicy znajduje się neogotycki zamek otoczony dwustuhektarowym parkiem. W 1996 roku obiekt ten razem z pałacem w sąsiedniej miejscowości Valtice wpisany został na listę światowego dziedzictwa UNESCO

W Lednicy znajduje się neogotycki zamek otoczony dwustuhektarowym parkiem. W 1996 roku obiekt ten razem z pałacem w sąsiedniej miejscowości Valtice wpisany został na listę światowego dziedzictwa UNESCO

Kolejna odsłona prezentująca następny z subregionów Moraw. Tym razem przybliżymy Państwu MIKULOVSKI SUBREGION WINIARSKI

W ramach Republiki Czeskiej znajdują się 2 regiony winiarskie:
– winiarski region Czechy (vinařská oblast Čechy)
winiarski region Morawy (vinařská oblast Morava)

Regiony rozdzielone są do subregionów – czes. podoblast.

Region Czechy ma dwa subregiony:
– subregion litomierzicki (podoblast litoměřická)
– subregion mielnicki (podoblast mělnická)
Region Morawy ma cztery subregiony:
subregion slovacki (podoblast slovácká)
subregion velkopavlovicki (podoblast velkopavlovická)
subregion mikulovski (podoblast mikulovská)
– subregion znojemski (podoblast znojemská)

MIKULOVSKI SUBREGION WINIARSKI
Mikulovski podregion winiarski jest jednym z czterech podregionów regionu winiarskiego MORAWY. Mikulovski podregion winiarski cechują wapniowe elewacje wzgórz Pavlovské vrchy. Na ich zboczach i w szerszej okolicy pojawiają się iły wapienne, piaski i ogromne nawiewy lessowe.
Miasto Mikulov stało się wkrótce ważnym ośrodkiem winiarskim dzięki znakomitej lokalizacji winnic bezpośrednio w pobliżu miasta, jak również w wielu miejscowościach w okolicy, z których wyróżniły się zwłaszcza Valtice ozdobione zamkiem, w którego piwnicach znajduje się Krajowy Salon Win (Národní salon vín). W Valticach jest też nasza najstarsza szkoła winiarska. Punkt centralny pięknego krajobrazu stanowi Pálava – ostatni cypel Alp wapiennych oraz perła osadzona na skraju lasów łęgowych nad dolnym biegiem rzeki Dyje. Ten rezerwat przyrody razem z areałem lednicko-valtickim kusi nas do kontaktu z przyrodą i do biesiady przy dobrym winie w licznych winiarniach i prywatnych piwnicach. Znaczącą pozycję dzięki pierwszorzędnej jakości win zyskały już w średniowieczu miejscowości Sedlec, Dolní Dunajovice, Pavlov, Perná, Dolní i Horní Věstonice, Novosedly i Brod nad Dyjí. Na wapiennych glebach w okolicy Pálavy dojrzewa Ryzlink vlašský uzyskując wspaniałe cechy wina jednoszczepowego o niepowtarzalnym charakterze osobliwej zawartości minerałów, co czyni to wielowiekowe wino jedynym w swoim rodzaju jesli chodzi o harmonię jego bukietu tak charakterystycznego dla tego obszaru. Znakomitą jakością odznaczają się tu też odmiany Rulandské bílé i Chardonnay . W bardziej ziemistych glebach Dunajovických vrchów dołącza do Ryzlinku vlašskiego inna odmiana typowa dla okolicy Mikulova – Vetlínské zelené. Na terenach o mniej optymalnych warunkach uprawy rodzi się odmiana Müller Thurgau , a w okolicy Valtic Neuburské i Sylvánské zelené. Na północ od Pálavy są miejscowości Strachotín, Pouzdřany i Popice, znane z win Ryzlink rýnský, Tramín i Pálava, które powstały w Winiarskim Ośrodku Hodowli w Perné, podobnie jak odmiana Aurelius.

(źródło: materiały Funduszu Winiarskiego RCz)


[nggallery id=13]


Bardzo miło nam odnotować, iż na naszym rynku pojawiła się nowa oferta Win Morawskich. Wszystkich chętnych odkrycia nowości zapraszamy na stronę sklep.bohemiasekt.pl

Przykłady wraz z ocenami typowych win dla subregionu Mikulovskiego :

 

Ryzlink vlašský 2004, wybór z winogron, półsłodkie

Ryzlink vlašský 2004, wybór z winogron, półsłodkie
Mikrosvín Mikulov, 2004
Kolor:        białe
Szczep:        Ryzlink vlašský (Welschriesling, Riesling italico)
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion mikulovski, gmina winiarska Perná, winnica Železná
Szczep najbardziej popularny na Mikulowsku-tu właśnie rodzą się najlepsze rieslingi włoskie (powierzchnia upraw w RCz 8,5%)
Uwaga na wstępie: Na etykiecie podano, že chodzi o wino „suché” czyli wytrawne, cukier resztkowy jest jednak 21,2 g/l – sprawdzałem w firmie:otóż chodzi o błąd w druku ! Wino jest półsłodkie. Wybór z winogron.
Kolor wina jest jasno słomkowy,idealnie przejrzyste z pieknymi połyskami, z iskrą. Wino po zatoczeniu kieliszkiem dość długo pozostaje na ścianach, nie kwapi się do łzawienia, już na pierwszy rzut oka wygląda świetnie.
I nie tylko wygląda, bo i bukiet jest bardzo przyjemny, wyraźny,zkoncentrowany, przy tym delikatny, finezyjny. Przypomina mi zapach pasieki na skraju rozkwitniętej górskiej łąki w pełnym letnim słońcu. Przeplatają się zapachy kwiatów, ziół i wosku pszczelego. Nie chce mi się nosa odrywać od kielicha-wspaniałe !
Aż pali mnie, żebym już wziął to cudo do ust. I tu nie spotkał mnie zawód. Smak jest przyjemny, ciepła słodycz wspaniale zharmonizowana z delikatną kwasowością (odrobinka więcej kwasowości mogła by zrobić z tego wina wino naprawdę wielkie). Jest pełne, ekstrakcyjne, gładkie, zdradza wspaniałe dlugotrwale dojrzewające winogrona z ekskluzywnej winnicy (z Železnej dostarczano wina na stół cesarski do Wiednia w czasach Marii Teresy). Wino zachęca mnie do kolejnego powąchania, kolejnego posmakowania. Po pierwszym słodkawym łyku o aromacie miodowy, smak przechodzi do pikantnej, bardzo przyjemnej kwasowości, w smaku pojawiają się aromaty letniej łąki pełnej ziół, aromat nasłonecznionej winnicy na zboczach Wzgórz Palawskich. Nie będę na siłe szukał dalszych skojarzeń smakowych, gdyż doznania z tego wina są w każdym momencie jego degustacji bajeczne.
W wyjątkowo długim i eleganckim dosmaku na końcu pojawia się bardzo delikatna goryczka, która robi to wino jeszcze bardziej podniecające i ekscytujące !
Cena: 209 CZK w firmowym sklepie internetowym. Tanio w stosunku do zawartości butelki (0,75 l). Korek b. dobry 45mm, dający szansę na archiwację tego wina, gdyż na pewno posiada kilkuletni potencjal.
Jeszcze kilka danych:
alkohol: 13,9%
ekstrakt bezcukrowy: 24,7 g/l
kwasy: 7,2 g/l
Oczywiście kupiłbym znowu !!!
Ocena: 93

 

Aurelius 2004, wybór z winogron, półwytrawne

Aurelius 2004, wybór z winogron, półwytrawne
Vinařství Šoman, Dolní Dunajovice
Kolor:        białe
Szczep:        Aurelius (Neuburger x Rheinriesling)
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion mikulovski, gmina winiarska Dolní Dunajovice, winnica Plotny
Wino oznaczone jest etykietką PANENSKÉ VÍNO czyli wino panieńskie, co oznacza, że chodzi o wino wyprodukowane z pierwszego plonu, które dała winorośl (z reguły po 3-4 latach po osadzeniu winorośli).
Kolor wina jest piękny, jasno złocisto-żółty, klarowość wysoka,połysk krystaliczny z wesołą iskrą.
Po zatoczeniu kieliszkiem wino trzyma się szkła i widać wyraźnie, jak powoli, bardzo powoli spływa, tworząc łzy i mosty.
Bukiet dość silny, bardzo przyjemny, w którym dostrzec można dojrzałe słodkie gruszki, też aromaty dojrzałych winogron pełnych słońca południowych Moraw. Raz po raz staram się dostrzegać kolejne aromaty – są one naprawdę bardzo szerokie, urzekające. Czuję też tony brzoskwiniowo-lipowe oraz lekką korzenność.
Pierwszy łyk wina odpowiada oczekiwaniom – wino jest pełne, ekstrakcyjne, odczuwalna jest jego gęstość, co odpowiada kategorii jakościowej „wybór z winogron” oraz odczuwalna jest moc wina, co nie każdemu może odpowiadać – alkohol 14,8% ! Wino jest naprawdę rozgrzewające ! W smaku czuć pewną mineralność, kwasowość jest bardzo elegancka,żywa, zharmonizowana z całym ciałem wina, do tego dolącza lekka korzenność. Wino jest półslodkie – cukier resztkowy daje winu krągłość i pewnego rodzaju tłustość. Wino jest stosunkowo długie, pozostawia przyjemny dosmak w kształcie dojrzałych winogron i delikatnej goryczki a może orzeszków laskowych …
Tylko żałuję, że nie mam drugiej butelki do archiwum – wino to może być jeszcze bardziej eleganckie za jakieś 2-3 lata…trudno…
Butelka 0,75l, Bordó, ciemno oliwowy kolor. Zatyczka: tworzywo sztuczne 45mm
Cena: 135 CZK – winoteka Dolní Dunajovice. Bardzo dobra cena w stosunku do zawartości butelki – kupiłbym oczywiście znowu, bo wino jest naprawde bardzo dobre, interesujące !!!
Po rozmowie z p. Šomanem przekazuje zaproszenie dla wszystkich miłośników dobrego wina do jego piwniczki winnej w Dolnych Dunajowicach – dla przejezdnych na sezon letni przygotowane jest zakwaterowanie dla 15 osób.
Ocena: 87

Veltlínské červené rané 2004, kabinet, wytrawne

Veltlínské červené rané 2004, kabinet, wytrawne
Vinařství Kovacs, Novosedly
Kolor:        białe
Szczep:        Veltlínské červené rané (Fruhrotter Veltliner)
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion mikulovski, gmina winiarska Novosedly, winnica Kamenný vrch
W piękny, słoneczny świąteczny wieczór otwieram moim zdaniem ciekawe wino – Veltlínské červené rané, potocznie na Morawach nazywane „Večerka” (Weczerka), w jakości kabinet, wytrawne. Długo już nie próbowałem tej odmiany, więc jestem ciekaw.
Odmiana ta jest obecnie wypierana z winnic morawskich (powierzchnia upraw w r.1999-3,5%, obecnie 2%)-moda na Chardonnay, Sauvignon i inne ekonomicznie ciekawe odmiany likwiduje tradycyjne morawskie odmiany, od dawna tutaj uprawiane. A szkoda, gdyż każda z odmian jest na swój sposób ciekawa, inna.
Wino ma kolor jasno słomkowo żółty z zielonkawymi przebłyskami. Po nalaniu do szklanki tworzą się na szkle bardzo drobniutkie pęcherzyki dwutlenku węgla, co jednak, jak sie później okazuje, w niczym nie przeszkadza. Wino płacze tylko nieznacznie, jest doskonale przejrzyste, czyste, z piękną złocistą iskrą.
Zawartość alkoholu: 13,08%
Bukiet jest średnio intensywny, typowy dla „Večerki”, z akcentami leciutko pieprzowymi, odczuwalna jest mieszanka aromatów tropikalnych z przewagą bananów i słodkawego ananasu.
W smaku tak samo przeważają akcenty owoców tropikalnych, jest też lekko odczuwalny miód, chlebowość. Zaznacza się brak wyraźniejszej kwasowości, co jest typowe dla „Večerki”, wino jednak sprawia bardzo przyjemne wrażenie, jest zharmonizowane, o pięknym kształcie. Moim zdaniem może się podobać zwłaszcza paniom. Drobne pęcherzyki gazu, choć po zakrążeniu kieliszkiem szybko się ulatniają, pozostawiają na języku ślady świeżości, wino sprawia wrażenie wesołego, bardzo dobrze się pije, choć dość szybko wchodzi w głowę (drugą połowę butelki pozostawię na jutro – jestem też ciekaw tzw. efektu drugiego dnia). Dosmak średni, przyjemny.
Butelka: 0,75 l typu Flet Alsaski, brązowy. Zatyczka:tworzywo sztuczne dł.45mm z drukiem firmowym.
Cena: 160 CZK – winoteka Havířov. Ciekawe wino-polecam !!!
Ocena tego samego wina z tej samej lokalizacji,rocznik 2003 wg Przewodnika winiarskiego Heleny Baker:
Internet: www.vinarstvi-kovacs.cz
Ocena: 88

 

Műller Thurgau 2003, późny zbiór, wytrawne

Műller Thurgau 2003, późny zbiór, wytrawne
MORAVÍNO s.r.o., Valtice
Kolor:        białe
Szczep:        Műller Thurgau
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion mikulowski, gmina winiarska Mikulov, winnica Pod Svatým Kopečkem
Odmiana jeszcze przed dziesięciu laty uprawiana była na Morawych na 18% powierzchni winnic, obecnie „műllerka“ wypychana jest z winnic przez bardziej progresywne, modne a tym samym i ekonomicznie bardziej opłacalne odmiany. W Niemczech jednak druga co do powierzchni upraw odmiana (ok 22 tys.ha)
Wina tej odmiany nie należą przeze mnie do wyszukiwanych, trafiłem jednak to wino z plakietką Národní Salón Vín 2004-05, cena była do przyjęcia, więc postanowiłem spróbować.
Kolor jest piękny, złocisto-żółty, wino jest idealnie czyste, gęste, łzawi dość wyraźnie.
Bukiet wina zcharakteryzuję jako kwiecisto-owocowy, lekki, bardzo przyjemny, pobudza do dalszego wsadzenia nosa w kieliszek J . Znajduję w nim dojrzałą morelę wraz z wanilią, kwiatem piwonii, w tyle jest też troszeczkę akcentów muszkatołowych.
W smaku zaskoczy nas delikatność, gładkość, miękkość, harmonia, ekstrakcyjność. Kwasowość jest niższa, typowa dla tej odmiany. Substancje aromatyczne dają temu winu piękne ciało. Dość wysoki poziom alkoholu 13,2 % da się odczuć, nie jest jednak elementam przeszkadzającym. Można powiedzieć, że wino, tak samo jak przy degustacji węchowej, pobudza do dalszej i dalszej degustacji smakowej. Perzystencja jest dobra, dość długa, z akcentem owoców cytrusowych, z leciutką goryczką.
Wino wydaje się na samym szczycie dojrzałości, do dalszej archiwacji brakuje wyraźniejszej kwasowości. Zresztą – odmiana Műller Thurgau nie nadaje się zbytnio do dłuższego leżakowania.
Wyróżnienia: Narodowy Salon Win 2004-05 w Valticach, bronzowy medal Valtické Vinné Trhy 2004
Butelka klasyczna Bordó 0,75 l, ciemno oliwowo zielona, korek dobry dł. 40mm
Cena: 209 CZK w winotece, 154 CZK wprost w firmie. Cena odpowiada zawartości butelki. Chyba zmienię swoje nastawienie do win Műller Thurgau – bardzo mi smakowało !
Gleba w winnicy: gliniasta z podłożem wapiennym
Data zbioru: 23.9. 2003
Wydajność:  75 q/ha
Zawartość cukru w moszczu: 21,1° ČNM
Cukier resztkowy: 3,2 g/l
Zawartość kwasów: 6,2 g/l
Ekstrakt bezcukrowy: 19,0 g/l
Ocena: 86

 

Sylvánské zelené 2005, późny zbiór, wytrawne

Sylvánské zelené 2005, późny zbiór, wytrawne
Vinařství Zaječí, s.r.o., Ing. Rostislav Žďárský, Zaječí
Kolor:        białe
Szczep:        Sylvánské zelené ( Sylvaner, Grüner Silvaner )
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion mikulovski, gmina winiarska Valtice, winnica Hintertály
Odmiana najbardziej popularna w Niemczech, gdzie zajmuje 6 700ha i jest po Rieslingu reńskim i Müller Thurgau trzecią najwięcej uprawianą odmianą, dalej we Francji (Alzacja), w Szwajcarii, bardzo rozpowszechniona w Austrii, skąd dotarła na Morawy i na Słowację – tu w niektórych regionach jest od dawna tradycyjną, bardzo cenioną odmianą. W swym czasie na Morawach była najbardziej rozpowszechnioną odmianą nazywaną tutaj Morávka. Następnie wyparta przez Neuburger i Müller Thurgau. Obecnie w RCz uprawiana na 0,6% powierzchni winnic, wraca jednak znowu powoli do łask winiarzy ze względu na oryginalność uzyskiwanego wina przy dotrzymaniu odpowiednich reguł uprawy tej odmiany.
Kolor w wypadku degustowanego wina jest raczej niski, jasno żółty, z zielonkawymi przebłyskami. Jest kryształowo czyste, lśniące, z żywą iskrą. Trzyma się szkła, łzawi obficie.
Czysty i szeroki bukiet tego wina urzeka, jest dość mocny, wyraźny, przy tym delikatny. Tylna etykieta podaje bukiet podobny do zapachu świeżo posieczonej łąki – może dałem się zasugerować, jednak naprawdę coś w tym jest, w nos wchodzą ładne zapachy kwiatków polnych, ziół, odczuwam też dość wyraźną korzenność a może nawet ziemistość, mineralność a na dodatek jest przyjemna słodkość. Wszystko gładkie, eleganckie.
Wino w smaku niczym nie ustępuje wspaniałemu bukietowi. Kwasowość jest dobra, daje winu rześkość, do tego dochodzi pewna miodowość, owocowość-grepfruty, ale też lekka pikantna korzenność. Ciało wina jest żywe, pełne, zharmonizowane…wino pije się samo, jest gładkie, naprawdę przyjemne w smaku. Dosmak jest średni, dobry.
Zawartość alkoholu: 12,0 %, cukier resztkowy: 3,0 g/l, zawartość kwasów: 7,4 g/l, wyprodukowano 3 150 litrów tego wina, deklarowany czas archiwacji: do r. 2008, nr ekspedycyjny (č.šarže) 62/05
Cena: 193 CZK wprost w winiarstwie – cena jaknajbardziej odpowiada zawartości butelki. Butelka Futura leggera 0,75 l zamknięta sztucznym korkiem 42mm . Wino w kategorii jakościowej późny zbiór (niem. QmP Spätlese), wytrawne. Seria: Collection Exclusive.
Nagrody: złoty medal na Valtickich targach win 2006, zwycięzca kategorii na Vinum Juvenale Brno 2005
Wino na pewno warte polecenia !!!
Internet: www.vinarstvizajeci.cz
Ocena: 88

 

Pálava 2005, wybór z jagód, słodkie

Pálava 2005, wybór z jagód, słodkie
Vinařství Žídek, Popice
Kolor:        białe
Szczep:        Pálava (Gewűrztraminer x Műller Thurgau)
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion mikulovski, gmina winiarska Popice, winnica Svidrunk
Winiarstwo Žídek gospodaruje w regionie mikulowskim na 30 ha winnic, z tego jednak obecnie tylko połowa to winnice rodzące, reszta to nowo osadzone winnice. Firma posiada więc duży potencjał na przyszłość.
Winnice znajdowały się w tym kraju pod wzgórzami Wierchów Palawskich od dawien dawna. O parcelach winnych w Popicach pisze się już w księdze urbarialnej z roku 1414. W roku 1620 ewidowano w katastrze Popic 178 ha winnic. O znaczeniu winiarstwa dla Popic świadczy i pieczęć gminna, na której widzimy lwa opierającego się o kiść wina. Popickie zbocza porośnięte winnicami to trzecie najlepsze lokalizacje winiarskie na Morawach. Orientacja winnic jest południowo-wschodnia aż południowo-zachodnia, dobrze chronione są od wiatrów północnych, gleby są lekkie, bogate na wapń. Winnice firmy obgospodarowane są sposobem integrowanej produkcji, oszczędnej dla środowiska naturalnego. Wina firmy posiadają pieczęć ochronną związku produkcji integrowanej – wina posiadające tę pieczęć śmiało można oznaczyć jako wina najwyższej marki z ekologicznie czystych winnic.
Rozwijająca się firma produkuje rocznie około 150 tys. litrów wina, przeważnie chodzi o wina z deklaracją. W procesie winifikacji używana jest nowoczesna technologia fermentacji kierowanej, otrzymywane są więc wina rześkie, pełne życia i aromatów, przy czym poziom cenowy jest bardzo dogodny. Kolekcja młodych białych win pochodzących z technologii fermentacji kierowanej bez użycia procesu barrique należą do tego najlepszego na Morawach w danej kategorii.
Wino słodkie w kategorii jakościowej wybór z jagód (odpowiednik niemiecki: QmP Beerenauslese – produkowane z winogron o minimalnej zawartości cukru 27°).
Kolor wina jest piękny, jasno złotawo-żółty z delikatnymi brązowawymi refleksami. Wino łzawi wyraźnie ciężkimi łzami, co nie zaskakuje przy tej zawartości cukru resztkowego i wyższym alkoholu. Wino jest kryształowo przejrzyste, daję noblesyjną złotą iskrę i pobudza do dalszej degustacji.
W bukiecie wino wzkazuje na swych rodziców. Znajduję piękne akcenty kwieciste i korzenne po Traminerze, zaś po odmianie Műller Thurgau są akcenty muszkatołowe i owocowe. Wszystko razem wzięte stwarza ekscelentny bukiet tego wina, który jest wyraźny, jednak delikatny. Przeważa woń kandyzowanych cytrusów i pomarańczy, bardzo dojrzałych winogron, kwaskowatego miodu, do tego dołącza zapach białej róży z dodatkiem wanilii. Wysoka ocena za bukiet !
Pierwszy łyk pokazuje na gęstość, potężność wina. Jest ono pełne, ekstrakcyjne, z wyższym cukrem resztkowym, świetnie zharmonizowane. Pomimo tego, że chodzi o wino słodkie, posiada lekką finezyjną kwaskowatość, która dodaje winu świeżość i energię. W pierwszym momencie odczuwam aromat czarnego bzu, który przechodzi do przebogatej mieszanki smaków owocowo-kwiatowo-korzennych. Finisz jest bardzo długi, elegancki, wino pozostawia długo dobre wrażenie. Pusta szklaneczka długo trzyma ładny aromat, co świadczy o dobrze wybalansowanym winie.
Alkohol: 13,09 %
Cukier resztkowy: 39,4 g/l
Zawartość kwasów: 5,8 g/l
Zawartość cukru przy zbiorze: 27,4° ČNM
Ekstrakt bezcukrowy: 30,5 g/l
Zbiór winogron: 29.10.2005
Gleba w winnicy: urodzajna, gliniasto-humusowa
Krzewów na hektar: 3700 szt.
Obciążenie krzewu: cca 1,5 kg/krzew
Wyróżnienia: srebrny medal Vinařské Litoměřice 2006, 4. miejsce Štikafórum Pardubice w kateg. win półsłodkich i słodkich.
Cena: 200 CZK wprost od producenta, butelka 0,5 l Bordó ciemnooliwkowe szkło, korek z tworzywa sztucznego dł.44mm bez podruku firmowego – tu odejmuję punkty, bo wino to zasługuje na pełnowartościowy korek naturalny ! Stosunek cena-jakość bardzo dobry. Wino jaknajbardziej polecam !!!
Ocena: 89

 

Kerner 2006, wybór z winogron, półwytrawne

Kerner 2006, wybór z winogron, półwytrawne
MIKROSVÍN Mikulov a.s., Mikulov
Kolor:        białe
Szczep:        Kerner (Trollinger x Riesling reński)
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion mikulovski, gmina winiarska Perná, winnica Železná
Kerner – odmiana uzyskana w roku 1929 v Niemczech poprzez krzyżówkę odmian Trollinger i Rheinriesling, od 1969 oficjalnie uprawiana na winnicach niemieckich w regionach Falz, Rheinhessen, Mosel, Württemberg na powierzchni ok 6500 ha, po odmianach Rheinriesling, Müller Thurgau i Silvaner jest czwartą najczęściej uprawianą odmianą. Na Morawach, zwłaszcza w subregionie mikulowskim daje nieprzeciętne wina. W RCz zapisana do Państwowej Księgi Odmian w r. 2001.
Firma MIKROSVÍN Mikulov, a.s. gospodaruje na 240 ha winnic w subregionie mikulovskim, na pierwszorzędnych terroir o podłożu wapiennym w Wierchach Palavskich. Roczna produkcja: ok. 180 tys. butelek gł. win z deklaracją.
Wino w jakości “výběr z hroznů”, czyli wybór z winogron, odpowiednik niemieckiego QmP Auslese, półwytrawne.
Kolor wina jest stosunkowo intensywny, zielonkawo żółty, na obrzeżach ze złocistymi przebłyskami. Wino jest wzorowo czyste, wyklarowane, na ściankach szklanki pojawiają się nieliczne drobniuteńkie bąbelki. Po zakrążeniu kieliszkiem wino intenzywnie łzawi, łzy bardzo powoli ociekają po szkle-świadczy to o wyższym glicerolu w winie, wyższym stopniu jakościowym, wino jest z wyglądu gęste, lepkie.
Bukiet musi każdego zauroczyć – jest to bukiet bardzo mocny, jaknajbardziej przyjemny, elegancki, o szerokiej gamie aromatów. Pierwsze odczucie to akcent miodu, ziół, kwiatów, kosza owocowego. Tylna etykieta sugeruje miód s dodatkiem soku cytrynowego, i tak właśnie jest. Do tego dochodzi aromat suszonych owoców-rodzynki, morele, po riezlingu reńskim jest też woń kwiatu lipy. Muszę stwierdzić, że już długo nie piłem wina o tak szlachetnym bukiecie.
W smaku jest wino pełne, krągłe, dojrzałe. Całość jest wzorowo zharmonizowana, resztkowy cukier (8,7 g/l) i kwasy (5,6 g/l) dopełniają się świetnie. Przyjemne kwasy dają winu piękną świeżość, cukier resztkowy pełność  i elegancję. Pojawiają się akcenty miodowe, grepfrutowe, lekko korzenne. Dosmak stosunkowo długi, gładki, pozostawia w ustach przyjemne doznania smakowe. Alkohol 14,0 %.
Wino to może być ozdobą uroczystego stołu, polecić można do grilla cielęcego, ryb, owoców morza. Wiierzę, że zachwyci każdego konesera wina. Na pewno jedno z lepszych morawskich, które spróbowałem ! Polecam gorąco !
Cena:   267   CZK w sklepie firmowym za butelkę 0,75 l Bordó z dobrym korkiem 45mm
Ocena: 88

 

Veltlínské zelené 2006, późny zbiór, półwytrawne

Veltlínské zelené 2006, późny zbiór, półwytrawne
Vinařství Stanislav Málek, Popice
Kolor:        białe
Szczep:        Veltlínské zelené (Grüner Veltliner)
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion mikulovski, gmina winiarska Popice, winnica Mitrberk
Winiarstwo Stanislav Málek znajduje się z gminie winiarskiej Popice, gdzie gospodaruje na 4ha winnic od roku 2001. Specjalizuje się na wysoko jakościowe wina zwłaszcza odmian białych jak Veltlínské zelené, Sauvignon, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Muškát moravský, Pálava, Rulandské bílé, z czerwonych Frankovka, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké. Wysokie walory terroiru w regionie Popic znane są od wieków, stąd wysyłano wino na stoły królewskie do Pragi. Wyśmienity terroir, pieczołowitość prac w winnicy i w trakcie winifikacji są podstawą do powstawania świetnych win, które są regularnie wyróżniane na wystawach win w RCz. Wina wyróżniają się typową odmianowością, mogą być reprezentantami danej odmiany, mają swój charakter pod wszystkimi względami.
Także prezentowane wino jest wyróżnione tytułem Champion Vinum Juvenale 2006 oraz złotym medalem na wystawie win Vitis Aurea w Modre na Słowacji, gdzie została wyróżniona i cała kolekcja win pana Málka. Wino półwytrawne w kategorii jakościowej „pozdní sběr” – wino późnego zbioru, zbierane dnia 13 października 2006 w winnicy Mitrberk w gminie winiarskiej Popice, gdzie przeważa gleba gliniasto-piasczysta o podłożu lessowym. Zawartość cukru w moszczu: 22,8°NM, cukier resztkowy: 10,2 g/l, zawartość kwasów: 7,0 g/l, alkohol: 13,0%.
Piękne czyste wino, idealnie wyklarowane, o kolorze jasnawo złocistym ze wspaniałymi złotymi refleksami. W wyglądzie absolutnie bez zarzutu. Zetknięcie nosa z winem daje prognozę niecodziennego przeżycia – bogaty, intensywny i szeroki bukiet jest niesamowity, miodowo-kwiatowo-ziołowy. W smaku wino jest pełne, bardzo łagodne, gładkie, świetnie zharmonizowane, wszystko jest jakby na swoim miejscu – dobra kwasowość idzie w parze z przyjemnym cukrem resztkowym. Ciało wina jest mocne, eleganckie. W smaku można bez trudu rozróżnić typowe dla veltlinera akcenty owocowe i migdałowe oraz lekko korzenny, długi dosmak, dający jaknajlepsze uczucia z właśnie przedegustowanego wina. Z ostatnim haustem żałuję, że veltliner od pana Málka w mojej piwniczce się skończył.
Cena: ok. 150 CZK wprost w winiarstwie za butelkę 0,75l Bordó. Korek sztuczny-wg p. Málka daje możliwość minimalizacji zawartości siarki w winie,zmniejszenie procesów utleniania wina i powolnego dojrzewania.
Kolejny świetny veltliner morawski w niczym nie ustępujący konkurencyjnym veltlinerom austriackim a może nawet te austriackie przewyższający. Dla takich win warto pojechać na Morawy !!! Jaknajbardziej polecam, trzeba jednak poczekać na wina rocznika 2008 – wina z produkcji pana Málka są wysoko cenione a tym samym szybko rozchwytywane wśród miłośników win.
Internet:       www.vinarstvimalek.cz
Ocena: 89

Zweigeltrebe 2006, wybór z winogron, wytrawne

Zweigeltrebe 2006, wybór z winogron, wytrawne
Vinařství Žídek, Popice
Kolor:        czerwone
Szczep:        Zweigeltrebe (St.Laurent x Blaufränkisch)
Kraj:        Czechy
Region:        Morawa, subregion mikulovski, gmina winiarska Popice, winnica Svidrunk
Odmiana Zweigeltrebe jest odmianą austriacką powstałą poprzez krzyżówkę odmian St.Laurent (Svatovavřinecké) x Blaufränkisch (Frankovka) w r.1922, obecnie jest najbardziej rozpowszechnioną odmianą do produkcji win czerwonych w Austrii. Na Morawach ze względu na podobne warunki klimatyczne i glebowe uzyskuje nowych zwolenników, w r. 2004 powierzchnia upraw w RCz wynosiła 5% z całkowitej powierzchni winnic.
Prezentowane wino jest w kategorii jakościowej “výběr z hroznů”- wybór z winogron, wytrawne, gmina winiarska Popice, winnica Svidrunk.
Wino wygląda czyste, posiada wyraźną ciemnorubinową iskrę, kolor jest piękny, ciemno czerwony, na obrzeżach lśni czerwono-fioletowo. Łzawienie jest wyraźne, świadczące o dobrej gęstości i lepkości. Bukiet jest raczej średniej mocy, za to czysty, delikatny, jedwabisty. Odczuwam w nim czarne czereśnie, ale też owoce leśne-czarna jagoda, jeżyna, na końcu z lekkim tonem lukrecji. Smak wina określam jako przyjemny, owocowy, lekko korzenny. Wino jest raczej pełne, kwasy dają winu rześkość i wigor, taniny są przyjemne, wszystko jest zrównoważone, ciało wina jest więc dobrze zbudowane. Dosmak średniej długości, owocowo-taninowy, przyjemny. Alkohol 13,0%.
Cena: 140 Kč wprost od winiarza za butelke 0,75l Bordo, korek naturalny. Interesująca cena w stosunku do jakości wina. Polecam. Bardzo dobre morawskie czerwone wino. Świetnie nadaje się do dań z ciemnych mięs, dziczyzny i specjałów z grila, także wyraźniejszych serów.
Ocena: 86

Tekst i zdjęcia Lech Małysz

www.zawinem.pl

SHARE IT: