Białe wino szkodzi?

Białe wino może być powodem o wiele większego spustoszenia w naszej jamie ustnej niż sądzono do tej pory. Fot. Bohemia Sekt

Białe wino może być powodem o wiele większego spustoszenia w naszej jamie ustnej niż sądzono do tej pory. Fot. Bohemia Sekt

Niemieccy naukowcy wyciągnęli wnioski ze swoich badań nad szkodliwością trunków. Tym razem stomatolodzy przeprowadzili szereg obserwacji z, których wynika że…

W wyniku badań stomatologów niemieccy naukowcy doszli do wniosków, iż białe wino może być powodem o wiele większego spustoszenia w naszej jamie ustnej niż sądzono do tej pory. To, że czerwone wino negatywnie wpływa na kolor naszych zębów zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Niestety jak się okazało białe wino jest o wiele groźniejsze. Szczepy winogron używane do winifikacji białego wina o wiele szybciej niszczą szkliwo naszych zębów. Powodem tego jest ich zwiększona wrażliwość na ciepłe i zimne posiłki. Dodatkowo znaczna cześć win białych posiada znaczną kwasowość. Może również być to powodem  szybszego rozwoju próchnicy

Badanie polegało na zanurzeniu zęba dorosłego człowieka na 12 godzin w białym winie. W wyniku eksperymentu stwierdzono, że nastąpiła znaczna utrata wapnia i innych minerałów ze szkliwa zębów. Koordynatorka przeprowadzonych badań – Brita Willershausen, ostrzegła również, że szczotkowanie zębów zaraz po wypiciu białego wina nie zmniejsza wcale ich uszkodzeń, a wręcz przeciwnie – może pogorszyć stan szkliwa. Spożywanie podczas degustacji wina truskawek, bądź popijanie jednoczesne soków potęguje tylko efekt ubytku wapnia ze szkliwa – jest to bowiem dodatkowy atak kwasu na nasze zęby.

Jednak nie musimy, a nawet nie powinniśmy rezygnowac z białego wina! Bardzo istotny jest sposób degustacji. Wystarczy że nasze wino połączymy z posiłkiem, a 30 minut po konsumpcji umyjemy zęby. Cytując Brittę Willershausen – „Picie wina w trakcie spożywania posiłku przyczynia się do zwiększenia produkcji śliny, która pomaga zneutralizować kwasowość w jamie ustnej i zmniejsza ryzyko uszkodzenia szkliwa„.

W związku z badaniami polecamy koneserom i entuzjasta białego wina degustację, której towarzyszą sery. Ser jest znakomitym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia – wzbogaca więc organizm w ten jakże ważny budulec zębów i kości. Sery posiadają również często zasadowy odczyn PH, który neutralizuje kwasy zawarte w winie.

Marcin Wołoszczak

SHARE IT: