Kieliszek powinien być z białego, czystego szkła, aby dać możność podziwiania klarowności wina

Kieliszek powinien być z białego, czystego szkła, aby dać możność podziwiania klarowności wina

Mówiąc o kulturze spożycia wina nie sposób pominąć sprawy użycia właściwych kieliszków do jego konsumpcji. Odgrywają one ważną rolę w uzyskaniu najlepszych efektów organoleptycznych, pomagając w osiągnięciu odpowiednich wrażeń wzrokowych, zapachowych i smakowych.

Cechy kieliszków:
1. Kieliszek powinien być z białego, czystego szkła, aby dać możność podziwiania klarowności wina, jego połysku i pięknej barwy.
Stosowanie kieliszków kryształowych o różnych wykwintnych kształtach, chociaż mocno krytykowane przez niektórych znawców, daje jednak przyjemne wrażenie estetyczne.
2. Kieliszek powinien być wykonany z cienkiego szkła, aby dać możność ogrzania wina ciepłem ręki. Równocześnie powinien mieć nóżkę, aby zapobiec ogrzewaniu jego zawartości, jeżeli jest to niepożądane.
3. Pojemność kieliszka powinna być stosunkowo duża i wynosić 110 do 140 ml. Zwyczajowo kieliszek napełnia się tylko do 2/3 objętości, nalewając do niego 80 do 100 ml wina.
4. Kształt kieliszka powinien być różny, w zależności od typu wina. I tak, do win francuskich stosowane są duże kieliszki na nóżce średniej długości. Do win reńskich stosuje się tradycyjne kieliszki stosunkowo płaskie, na wysokich ozdobnych nóżkach. Do mocnych win południowych, jak sherry, porto i madera, stosowane są kieliszki mniejsze niż do win francuskich lub reńskich, o pojemności 75-85 ml oraz węższe, o kształcie tulipana, osadzone na krótkiej nóżce
Do szampana stosowano do niedawna tradycyjną płaską „czarkę” na dość wysokiej nóżce. W latach ostatnich ten kształt kieliszka jest rzadziej stosowany, zgodnie z poglądem, że zawarty w winie gaz (dwutlenek węgla) zbyt szybko się z niego ulatnia.
Modniejsze są obecnie tzw. ,,kielichy szampańskie”, wąskie, lekko rozszerzające się ku górze, na bardzo niskich nóżkach.
Takie wysokie i smukłe kieliszki harmonizują najlepiej z unoszącymi się w płynie perlistymi pęcherzykami gazu.
W przeciwieństwie do drogich win gronowych, wina owocowe krajowe są produktem stosunkowo tanim i rzadko spożywanym na przyjęciach oficjalnych lub calowych, a raczej przy mniej uroczystych okazjach. Zasady spożycia win owocowych są podobne do wyżej podanych, a mianowicie:

1. Wina wytrawne i półwytrawne białe podaje się do stołu na początku obiadu do przekąsek; wina te (szczególnie jabłkowe) powinny być ochłodzone do temperatury 8 do 10°C.

2. Wina półsłodkie (również półwytrawne) białe najlepiej smakują do dań rybnych; temperatura spożycia – jak wyżej.

3. Wina czerwone wytrawne lub półsłodkie najlepiej podawać do pieczystego; nie powinny być chłodzone, lecz spożywane w temperaturze pokojowej (16 do 20°C); należy je przynieść z piwnicy na ok. 5 godz. przed podaniem na stół.

4. Wina słodkie, i deserowe podaje się do ciast i deseru; temperatura spożycia – pokojowa.

5. Wina mocne (lub wzmocnione) typu madera, portwajn oraz ziołowe (wermut) podaje się przed posiłkiem jako tzw. aperitif lub w czasie podwieczorku z biszkoptem, migdałami itp; temperatura spożycia – pokojowa lub nieco niższa (ok. 12°C).

Wina te, szczególnie wermut (Vermouth), służą też często do zakrapiania wódki czystej lub też wzmocnione wódką spożywane są jako aperitify.

6. Wina musujące lub gazowane podaje się przy wszelkiego rodzaju uroczystościach, jak imieniny, śluby. Powinny one być oziębione (najlepiej do temperatury 5 do 8°C), gdyż wtedy najlepiej smakują.

Przy spożywaniu win owocowych zwraca się mniejszą uwagę na kształt kieliszków. Używane do tego celu popularne kieliszki są zwykle mniej ozdobne i o mniejszej pojemności (rys. 6).
Najlepszym naczyniem do degustacji lub picia wina jest kieliszek o szerokiej czarce i zwężających się ku górze ściankach. W takim kieliszku aromaty koncentrują się u jego szczytu, co umożliwia pełne delektowanie się bukietem wina. Napełniaj kieliszek tylko do połowy lub 2/3, aby zapach miał się gdzie gromadzić. Przezroczyste szkło pozwoli na ocenę barwy i klarowności wina, a nóżka ułatwi mieszanie wina bez zmiany jego temperatury.

Mycie i przechowywanie kieliszków.
Zaraz po użyciu umyj kieliszki w łagodnym detergencie i opłucz je dokładnie w ciepłej wodzie, a następnie wytrzyj czystą ściereczką, która nie zostawia pyłków na szkle. Nie stawiaj kieliszków w szafce czarką do dołu.

a - do czerwonego wina b - do białego wina c - do szampana d - do koktajlu

a - do czerwonego wina b - do białego wina c - do szampana d - do koktajlu

Ściągawka :

Do wina białego (temp. 10 – 14 °C) podaje się kieliszki wysokie, smukłe.

Do wina czerwonego (temp. 14 – 18 °C) – kieliszki pękate na niższych nóżkach.

Do win musujących (temp. 6 – 8 °C) podaje się kieliszki szerokie, płaskie.

Do wermutu (temp. 8 – 10 °C) – kieliszki jak do wina czerwonego.

a – do czerwonego wina
b – do białego wina
c – do szampana
d – do koktajlu

SHARE IT: