Pierwszymi dostępnymi winami z Adorii będą Pinot Noir, Riesling, Chardonnay i Bacchus.

Pierwszymi dostępnymi winami z Adorii będą Pinot Noir, Riesling, Chardonnay i Bacchus.

W przeddzień rynkowego debiutu pragniemy przedstawić Państwu winnicę Adoria. Jej właścicielem jest Mike Whitney – Kalifornijczyk, który postanowił wejść na Polski rynek z winami, które według niego będą nową jakością wśród rodzimych produktów. Poszukiwania miejsca pod winnicę trwały półtora roku. Odrzuconych zostało blisko 300 lokalizacji. Czy z tej wybranej uda się zrobić wino na światowym poziomie ? O tym będziemy mieli okazje przekonać się już w najbliższych dniach.

Winnica Adoria jest  prowadzona przez jej właściciela, Mike Whitney’a i grupa zawodowców.  Mike urodził się wśród winnic Kalifornii i przeprowadził ze swoją rodziną do Seattle w stanie Washington w czasie, gdy winnice tego stanu zaczynały być wyzwaniem dla kalifornijskich w walce o tytuł najlepszych winnic Ameryki.

Mike przeprowadził się do Polski i mieszka w niej od 1995 roku. Jego przeznaczeniem było połączyć  miłość do wina i wiedzę o nim z idealnymi warunkami południowo-zachodniej Polski, tworząc Winnicę Adoria.

Nieprzypadkowo Adoria jest już teraz określana przez ekspertów jako wino klasy światowej. Do obsadzenia winnicy zostały wybrane najwyższej jakości szczepy winorośli Chardonnay, Pinot Noir i Reisling. Mike długo poszukiwał  idealnego miejsca  na winnicę, współpracował ze światowej klasy specjalistami w dziedzinie wina.  Półtora roku i 300 odrzuconych lokalizacji później znalazł odpowiednie miejsce – Zachowice. Tam rozpoczęła się budowa pierwszej w Polsce winnicy na światowym poziomie.  Zakupiony został oryginalny projekt, wybudowaliśmy winnicę i sprowadziliśmy nowoczesne maszyny – opowiada Mike. Budowa winnicy i uprawa winorośli w kraju, w którym nie ma dobrej infrastruktury dla producentów wina, jest niemałym wyzwaniem. W Stanach Zjednoczonych wystarczy skorzystać z przewodnika po „Wines and Vines”, aby znaleźć dostawców i podwykonawców.  Tutaj trzeba było zaczynać od zera, co oznaczało podróże po całej Europie i spotkania z dostawcami sadzonek winorośli oraz urządzeń do produkcji wina.

„Zdecydowanie nie dokonałem tego sam”- mówi Mike Whitney- „Miałem szczęście pracować ze wspaniałym zespołem światowej klasy specjalistów – między innymi z konsultantami z Oregon State University ze Stanów Zjednoczonych, konsultantami z Uniwersytetu w Siennie w Toskanii, a także ze specjalistami i dostawcami z Włoch, Niemiec, Francji, Portugalii oraz Stanów Zjednoczonych. Otrzymałem także wsparcie od lokalnego zespołu  projektantów i podwykonawców, dzięki którym została wybudowana pierwsza nowoczesna,  polska winnica.”
Doświadczenie nauczyło Mike’a, że produkcja wina zaczyna się w winnicy.  Winnica Adoria to połączenie tradycyjnych technik uprawy winorośli i produkcji wina z nowoczesną technologią. Jeśli przyjedziesz do Adorii, zobaczysz, że wina leżakują w dębowych beczkach, obok których stoją najnowocześniejsze urządzenie do produkcji wina.

Pierwszymi dostępnymi winami z Adorii będą Pinot Noir, Riesling, Chardonnay i Bacchus. O ich jakości przekonamy się w najbliższych dniach. Gdy tylko uzyskana będzie licencja wina będą dostępne w legalnej sprzedaży na terenie całej UE jak również USA i Kanady.

Ja osobiście nie mogę się już doczekać.

Marcin Wołoszczak

www.winnicaadoria.pl

[nggallery id=6]


SHARE IT: