Tradycja winiarska na Morawach ma swoje głębokie i historyczne korzenie

Tradycja winiarska na Morawach ma swoje głębokie i historyczne korzenie

Witamy serdecznie wszystkich fanów wina! Dla tych, którzy chcą się dowiedzieć  o winie wiele ciekawego, nauczyć się sztuki prowadzenia własnej winniczki czy wręcz winnicy, piwnicy win i wszystkiego, co należy do kunsztu winiarskiego zbliża się nie lada okazja. Dobrym sposobem na poszerzenie swojej wiedzy  jest praktyczne zetknięcie się z prawdziwym winiarstwem, kontakt z doświadczonymi winiarzami.

Doskonałym miejsce na to wszystko są Morawy Południowe, nie tak zresztą daleko położone. Tradycja winiarska na Morawach ma swoje głębokie i historyczne korzenie, wiedzę winiarską przekazuje się z ojca na syna. Wszystko to jest dodatkowo umacniane teoretyczną i praktyczną wiedzą zaczerpniętą w szkołach winiarskich średnich i wyższych.
Winiarze Moraw Płd.  chętnie podzielą się z polskimi kolegami wiedzą i doświadczeniem, pomogą im budować wciąż jeszcze raczkujące polskie winiarstwo. Od naszych sąsiadów można nauczyć się bardzo wiele, ale jednocześnie zaznać atmosfery regionu. By zrozumieć wina morawskie trzeba być tam, gdzie powstają. Dzięki własnej pracy w winnicy i winiarstwie morawskim, bezpośredniemu kontaktowi z  winami i z ludźmi, którzy je tworzą przyswajanie wiedzy będzie nie tylko łatwe ale również przyjemne.

Wina z Moraw cieszą się coraz większym zainteresowaniem

Wina z Moraw cieszą się coraz większym zainteresowaniem

Pragniemy przedstawić Państwu naszą ofertę:

Tygodniowy kurs : 2 poł. stycznia – luty
Region: Morawy
Subregiony: velkopavlovicki, mikulovski
Osób: 4 (w jednym winiarstwie) – 3-4 turnusy, razem maks. 16 osób.
Odjazd w niedzielę na Morawy Płd., powrót w następną sobotę – dokładny termin zostanie podany z dostatecznym wyprzedzeniem
Tematy na okres zimowy :
– wybrana mała firma winiarska typu rodzinnego-prowadzenie winiarstwa
– nauka praktyczna-praca w winnicy pod kierownictwem doświadczonego winiarza – cięcie zasadnicze na owocowanie (5×4 godz.),
– wieczorne praktyki w winiarstwie – wyrób wina, winifikacja, technologie, pielęgnacja młodych win, zabiegi w piwnicy (4×2 godz.)
– degustacja win w winiarstwie gospodarza oraz w innych winiarstwach sąsiadujących – nauka degustacji, rozmowy o winie (4x 1godz.)
– w wolnych chwilach zwiedzanie winiarstw na miejscu i w bliskiej okolicy,
– na zakończenie piątkowy wieczór winiarski.
Czas trwania: odjazd na Morawy Płd. w niedzielę, powrót sobota (5 dni w winnicy)
Transport: własny
Zakwaterowanie: zapewnia organizator (orientacyjnie: 6xcca 400 Kč)
Wyżywienie: w własnym zakresie. (Wyżywienie jest dostępne na miejscu zakwaterowania, można również korzystać z kuchni w pensjonacie.Warto spróbować miejscowych specjałów w pobliskich restauracjach lub wprost kuchni domowej u gospodarza.)
Tłumaczenie konsekutywne z języka czeskiego na polski podczas praktyk wieczornych.

Cena tygodniowego kursu: 1350 PLN / 8500 CZK  (bez zakwaterowania i transportu)

Zgłoszenia: ze względu na ograniczoną ilość miejsc prosimy o jak najszybszy kontakt.

Kontakt: Inż. Lech Małysz, kom. +420 732 368 668, e-mail: lechm@seznam.cz
www.zawinem.pl

[nggallery id=11]
SHARE IT: