Francis Coppoli do produkcji wina używał własnoręcznie robionych beczek

Francis Coppoli do produkcji wina używał własnoręcznie robionych beczek

Produkcja wina w rodzinie Coppola to już tradycja. Pradziadek Francis Coppoli do produkcji (notabene w piwnicach apartamentu w New York) używał własnoręcznie zrobione beczki. Obecnie mimo iż wina wytwarzane są inaczej mają ten sam cel –  mają towarzyszyć spotkaniom w gronie przyjaciół i rodziny.

Trzydzieści lat temu Francis Coppola z żoną Eleanor i dziećmi mieszkał jeszcze w San Francisco. Pewnego dnia postanowili znaleźć mały domek w Napa Valley, gdzie mogliby odpocząć i zrobić „domowe” wino. W rzeczywistości rodzinny domek okazał się Pałacem Niebaum w znanej posiadłości Inglenook. Po latach odrestaurowywania pałacu rodzina Coppola zdecydowała się wybudować nowąwinnicę, która stała się domem dla win z kolekcji Diamond oraz Rosso&Bianco.

Rubicon Estate Winery – Historia winnicy zaczyna się w 1880 roku kiedy to Gustave Niebaum założył Inglenook z myślą o rozwoju winiarstwa w tym regionie. Jego myśl kontynuował John Daniel, którego Inglenook Cabernet Sauvignon ’41 okrzyknięto jednym z dziesięciu najlepszych win na świecie. Nowa historia winnicy rozpoczyna się w roku 1975 kiedy to Francis i Eleanor Coppola nabyli najlepsze winnice wraz z pałacem i nazwali Niebaum-Coppola Estate. Od kilku lat posiadłość nosi nazwę Rubicon na cześć flagowego wina Rubicon.

www.franciscoppolawinery.com

[flagallery gid=14 name=”Gallery”]

SHARE IT: