Do wielkiego finału zakwalikowało się 3 sommelierów.

Do wielkiego finału zakwalikowało się 3 sommelierów.

W dniach 17 i 18 września br. w warszawskim Centrum Horeca MAKRO, czołówka polskich sommelierów sprawdzała swoją wiedzę i umiejętności praktyczne w 10 Mistrzostwach Polski organizowanych przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Do zawodów przystąpiło 12 kandydatów.

Eliminacje do finałowej rundy turnieju polegały na wypełnieniu testu teoretycznego i ocenie degustacyjnej dwóch win białych w połączeniu z zaserwowanym serem burgundzkim epoisses. Podczas egzaminu praktycznego jury oceniało umiejętności profesjonalnej obsługi jak np. otwieranie i zaserwowanie szampana, czy dekantację wina.
Do wielkiego finału zakwalikowało się 3 sommelierów.

Finałową konkurencją, która okazała się szczególnie trudna dla zawodników, ale interesująca dla zgromadzonej publiczności było zadanie, podczas którego finaliści mieli trafnie nazwać alkohol podany do tzw. degustacji w ciemno. Różnica punktów uzyskanych przez sommelierów w ostatecznej rozgrywce, okazała się nieznaczna, a generalna punktacja turnieju potwierdziła stale podnoszący się poziom kompetencji wśród polskich sommelierów.

Jury uznało, że najlepszym sommelierem X Mistrzostw Polski został Tomasz Kolecki-Majewicz, który podobnie jak v-ce Mistrz Polski – Andrzej Strzelczyk po raz trzeci utrzymał swoją czołową pozycje w tym ogólnopolskim turnieju. Trzecim w kolejności i II v-ce Mistrzem okazał się Paweł Białęcki.
Tomasz Kolecki-Majewicz będzie reprezentować polskie środowisko w listopadowych Mistrzostwach Europy, które odbędą się w Sztrasburgu.

X Mistrzostwa Polski Sommelierów odbyły się dzięki wsparciu firm i środowiska. Partnerem Strategicznym zawodów była firma MAKRO Polska, markami wspomagającymi zawody i Stowarzyszenie: Acqua Panna i S.Pellegrino. Innymi, ważnymi partnerami wspomagającymi zawody były: Centrum Wina, Fine Wine & Spirits, M&P Pawlina, Piwnica Wybornych Win, Sommelier, portale Newgastro i Świat Barmanów oraz wyłączny przedstawiciel cygar kubańskich w Polsce – Premium Cigars.
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zrzesza ponad 60 uczestników, którzy oddają się pasji i pracy na rzecz podnoszenia kompetencji zawodowych i kreowaniu kultury wina w polskiej gastronomii. Organizacja została założona w 2000 roku i należy do światowego związku sommelierskiego L’Association de la Sommellerie Internationale – ASI.

Dodatkowe Informacje: biuro@sommelierzy.pl, lub Grzegorz A. Jach 0502 675 940

SHARE IT: