Wino a arterioskleroza

Od lat 60-tych wiadomo, że wino przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi

Od lat 60-tych wiadomo, że wino przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi

Badania medyczne prowadzone w Wielkiej Brytanii i USA (1979-1980) dowodzą, że
spośród dwudziestu rozwiniętych krajów Zachodu śmiertelność z powodu zawału
serca jest najniższa w tych, w których picie wina jest elementem kultury
narodowej.

I tak Francja oraz Włochy notują 3-5 razy mniej przypadków
śmiertelnego zawału serca niż Szkocja lub Irlandia. Ze wszystkich czynników
sprzyjającym temu schorzeniu (tryb życia, dieta, palenie tytoniu) jedynie
kwestia spożycia wina usprawiedliwia takie różnice. Autorzy badań zgadzają się,
że jeśli wino zapobiega rozwojowi arteriosklerozy, to na pewno dzięki
składnikowi innemu niż alkohol, ponieważ inne napoje alkoholowe nie wykazują
takiego działania. Od lat 60. wiadomo, że wino przyczynia się do obniżenia
poziomu cholesterolu we krwi i przypuszczano, że jest to zasługa polifenoli.
Badania przeprowadzone w naszym laboratorium potwierdziły tę hipotezę,
wykazując, że procjanidyny są odpowiedzialne za tę ochronną funkcję. Z pewnością
na rozwój arteriosklerozy wpływ ma wiele czynników i medycyna ciągle daleka jest
od ostatecznego ustalenia wszystkich szczegółów jej etiologii, jednak
procjanidyny z wina mogą kontrolować co najmniej trzy czynniki decydujące o
rozwoju miażdżycy: przyspieszają usuwanie cholesterolu z krwi, stabilizują
kolagen w błonach arterii, hamują miejscową produkcję histaminy, którą
podejrzewa się o udział w procesie rozwoju miażdżycy.
Podsumowując, jeśli chodzi o arterie, wino działa na nie same i na ich
zawartość. Ewidentnie wina czerwone mają tu przewagę nad białymi, szczególnie
zaś te gatunki, którym sposób produkcji gwarantuje wysoki poziom procjanidyn.
Należą do nich wina z Bordeaux, jedne z najbogatszych źródeł tych cennych
substancji. Producenci z tego regionu intuicyjnie unikają stosowania
przyspieszonej fermentacji. Dbałość o wysoką jakość procesu produkcji zapewnia
ich winom liczne zalety prozdrowotne.

SHARE IT: