W ciągu dziesięciu lat istnienia winnica Estampa osiągnęła zadziwiająco dużo

W ciągu dziesięciu lat istnienia winnica Estampa osiągnęła zadziwiająco dużo

200 lat niepodległości Chile jest świetną okazją by nieco przybliżyć ten kraj i jednego z chilijskich winiarzy. Vina Estampa jest wiodącą chilijską winnicą uprawiającą swoje winorośle na 330ha w Dolinie Colchagua. Dolina ta jest miejscem cieszącym się ogromnym prestiżem wśród siedlisk w Chile, co potwierdza uznanie go w 2006 r. przez czasopismo Wine Enthusiast winiarskim regionem roku.

Vina Estampa jest stosunkowo młodym projektem, powstała 10 lat temu. W tym czasie było już w Chile wielu producentów tworzących dobre wina jednoszczepowe.  Vina Estampa, chcąc się wyróżnić na tle starszych kolegów, postawiła na wina kupażowane. I właśnie umiejętny dobór odpowiednich proporcji w mieszankach przynosi im największe uznanie wśród klientów oraz krytyków winiarskich. Po smaku win można zauważyć, że w  Vina Estampa są bardzo zainspirowani europejskim modelem winiarstwa. Zgrabnie łączą sprawdzone elementy z naszego kontynentu z południowoamerykańską innowacyjnością.
W Vina Estampa uprawia się wiele szczepów, z którymi każdy kojarzy winiarstwo chilijskie – Carmenere, Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz. Ale, co jest już ciekawostką, pracuje się również z mniej znanymi odmianami – Viognier, Petit Verdot, Petit Syrah. Takie bogactwo winorośli daje enologom znacznie większe pole do popisu podczas tworzenia mieszanek. Dodajmy do tego umiejętną współpracę z beczkami. Szukanie odpowiednich dla każdego szczepu proporcji między nowymi a używanym dębem.  Ze stopnia komplikacji tego procesu każdy może zdać sobie sprawę w winnicy Estampy. Można tam dla zabawy spróbować samemu zbudować własną mieszankę.
Dodajmy, że w Vina Estampa im wyższej klasy jest wino, tym więcej odmian do jego produkcji użyto. Podstawowe kupaże komponuje się z dwóch odmian, wina klasy Reserva z trzech, a najbardziej prestiżowe Gold Reserva z czterech. Udało nam się dowiedzieć, że to co osiągnęli Chilijczycy do tej pory nie jest ich ostatnim słowem. Winiarze z Estampy pracują nad stworzeniem topowego wina, odpowiednika europejskich Grand Cru. W jego skład będzie wchodziło aż 5 szczepów!

www.estampa.com

Piotr Chełchowski / wineonline.pl

Aby wyświetli fotografię na pełnym ekranie prosimy wcisnąć na dole tła galerii kwadracik zawierający litery FS

[flagallery gid=18 name=”Gallery”]

SHARE IT: