Morawskie wina czerwone odznaczają się szeroką gamą aromatów owocowych a dzięki obecnie stosowanym najnowszym technologiom winifikacyjnym również przyjemną delikatność.

Morawskie wina czerwone odznaczają się szeroką gamą aromatów owocowych a dzięki obecnie stosowanym najnowszym technologiom winifikacyjnym również przyjemną delikatność.

Często spotykam się z pytaniami typu: „Czy morawskie wina są dobre? Czy warto się w ogóle nimi zajmować?“

Gdybym miał odpowiedzieć prosto i krótko, to odpowiem: „Tak, morawskie wina są bardzo dobre i na pewno zasługują na uwagę polskich koneserów win.“

Jakie są wina morawskie? Czym różnią się od win innych regionów winiarskich Europy i świata?

Wina morawskie posiadają zwłaszcza swojski charakter. Ten powstaje dzięki warunkom klimatycznym, w których winogrona dojrzewają wolniej, dlatego powstaje w nich i utrzymuje się więcej substancji aromatycznych. Wielką rolę odgrywają zróżnicowane warunki geologiczne i pedologiczne, winiarski region Morawy leży na pograniczu dwu podstawowych jednostek geologicznych – Masywu Czeskiego na zachodzie i Karpat na wschodzie. Rozmaitość ta również uwarunkowała odmienność charakterową win poszczególnych subregionów winiarskich w ramach Moraw (o subregionach pisaliśmy już uprzednio). Wielką odmiennością od innych regionów winiarskich jest niezwykła rozmaitość odmian uprawianych w morawskich winnicach. Śmiało można powiedzieć, że w żadnych z krajów winiarskich nie znajdziemy u jednego winiarza w piwnicy wina nawet 30 odmian, do tego dochodzi rozmaitość pod względem zawartości cukru – tak więc u jednego winiarza możemy spróbować nawet 40-50 różnego rodzaju win. Co jeszcze dodaje charakteru morawskim winom? Ich ścisłe powiązanie z folklorem morawskim – wino i śpiew idą tu przysłowiowo w parze, często z piwniczek win zabrzmiewają piękne morawskie piosenki o winie, żadna impreza winiarska nie obejdzie się bez muzyki cymbałowej.
Trzeba powiedzieć, że Morawy to zwłaszcza kraj win białych, które odznaczają się ciekawym spektrum aromatów, korzenności a także mineralnością w zależności od regionu. Do tego dochodzi ciekawa kwasowość, dająca winom wigor, harmonia przyjemnych kwasów i cukru resztkowego daje winom dobre ciało. Morawskie wina czerwone odznaczają się szeroką gamą aromatów owocowych a dzięki obecnie stosowanym najnowszym technologiom winifikacyjnym również przyjemną delikatność. W ten sposób coraz więcej morawskich win czerwonym może konkurować tradycyjnym producentom tego typu win.
O tym, jakie są wina morawskie, może świadczyć również rosnący prestiż win morawskich w świecie. Winiarze morawscy przywożą coraz częściej złote i srebrne medale z liczących się wystaw win, nieraz zdobywają zaszczytne tytuły absolutnych czempionów wystaw. Przykładów jest wiele.
By poznać charakter win morawskich warto odwiedzić Salon Win Republiki Czeskiej na zamku w Valticach. Salon Win Republiki Czeskiej to najwyższy rangą konkurs win w Republice Czeskiej. Wina zgłoszone do Salonu Win muszą uprzednio przejść przez system wystaw nominacyjnych, a dopiero na podstawie nominacji winiarz może zgłosić swoje wino do oceny w ramach Salonu. Akceptowane są wyłącznie wina produkowane z gron wyhodowanych w Republice Czeskiej. Uzyskane w taki sposób próbki win oceniane są przez komisję degustatorów, która najlepszym stu winom udziela prawa oznakowania butelki znakiem „Salon Win Republiki Czeskiej”. Każde wystawione wino w Salonie Win RC posiada dokładny opis swego pochodzenia, dane analityczne i opis podstawowych waloryów smakowych. W ten sposób zwiedzający na podstawie degustacji i podanych informacji ma szansę zapoznać się z charakterem win czeskich i morawskich. W roczniku 2011 w Salonie wystawionych jest 57 win białych, 39 win czerwonych, 2 wina różowe i 2 wina musujące. Przedegustować tu można wina z 27 różnych odmian.
Dobrym sposobem zapoznania się z winami poszczególnych subregionów winiarskich są liczne miejscowe wystawy win oraz imprezy, podczas których winiarze otwierają swoje piwnice win. Wtedy nadarza się wyśmienita okazja poznać wina danego regionu, porównać wina poszczególnych producentów, porozmawiać o winach morawskich z producentami. Przykładem takiej imprezy mogą być „Otwarte piwnice win w Blatnicy pod Świętym Antoninkiem”. Impreza odbywa się w jednej z największych i najbardziej znanych gmin winiarskich w regionie Moraw, w subregionie slowackim. W sobotę 21.5. otwartych będzie ponad 30 piwnic win miejscowych winiarzy, gdzie można będzie skosztować wina z klasycznych i nowszych odmian typowych dla regionu, jak Müller Thurgau, Veltliner, Neuburger, Riesling reński, Silvaner zielony, Riesling włoski,, Chardonnay, Muszkat morawski, Pinot blanc, Pinot gris, Sauvignon, Děvín, Aurelius, z odmian czerwonych: Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Pinot Noir, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Merlot, Andre i inne.
Jeżeli chcemy dowiedzieć się, jakie są właściwie wina morawskie, trzeba je po prostu skosztować, najlepiej w miejscu ich powstawania. Wtedy zrozumie się charakter tych win a także każdy sam może sobie wyrobić swe zdanie i odpowiedzieć na pytania zadane na wstępie. Wierzę, że wielu z koneserów dobrego wina może być zaskoczonych poziomem tych win. Trzeba więc przyjechać, spróbować i zrozumieć specyfikę win morawskich.

Poniżej podaję wstępną ofertę programową krótkiego wypadu weekendowego, którego głównym programem jest udział w imprezie

„Putování po blatnických búdách“ czyli
„Wędrowanie po blatnickich piwnicach win“

Otwarte piwnice win w Blatnicy pod Św. Antoninkiem – sobota 21.5.2011

Inż. Lech Małysz, RC
lechm@seznam.cz
www.zawinem.pl

[nggallery id=25]
SHARE IT: