Odmianą która w naszych warunkach klimatycznych jawi się szczególnie cenną na soki jest Gołubok

Odmianą która w naszych warunkach klimatycznych jawi się szczególnie cenną na soki jest Gołubok

Portal ma w tytule wina ale uprawiając winorośl z przeznaczeniem na produkcję trunków, szczególnie w naszych warunkach, trudno pominąć inne wykorzystanie wyprodukowanych owoców. W okresie jesiennym będą to winogrona spożywane jako świeże owoce zbierane  wprost z krzewów. Wiele odmian przerobowych ma wyśmienity smak choć nie imponuje wielkością jagód ale są cenne dla ich wartości dietetycznych.

Kiedy braknie świeżych owoców pozostają soki. Dlaczego soki? Przede wszystkim dlatego że zachowują cenne składniki odżywcze a jednocześnie nie wszyscy domownicy chcą lub mogą pić choćby najprzedniejsze wina. Dla jednych ograniczenie wynika z wieku dla innych mogą to być niedomagania zdrowotne czy też inne upodobania co do spożywanych trunków. Literatura podaje iż cenniejsze są odmiany o owocach ciemnych gdyż zawierają nawet 10- krotnie więcej czynnych składników niż u odmian jasnych.

Odmianą która w naszych warunkach klimatycznych jawi się szczególnie cenną na soki jest Gołubok. Podstawowy czynnik który o tym decyduje to jest intensywnie ciemny sok niespotykany u innych odmian. Poza tym odmiana stosunkowo wcześnie dojrzewa /na południowym zachodzi często końcem sierpnia/. Ma bardzo wysoką wydajność moszczową, dobry smak i charakterystyczny  aromat zbliżony do czarnej porzeczki. Podwyższona odporność na mróz umożliwia  uprawę bez okrywania a  podwyższona odporność na mączniaka rzekomego na rezygnację z ochrony chemicznej.

Sok z Gołubka nadaje się doskonale na wina, jest również cenny do kupażu np.. z Aurorą  lub Kristaly /która dojrzewają w podobnym czasie/. Najprostszą metodą produkcji soku jest zmiażdżenie jagód w młynku, wytłoczenie w prasie i odstawienie na 2-4 godziny. Po osadzeniu się osadu  sklarowany sok zlać, zagotować i przelać do odpowiednich, hermetycznie zamykanych naczyń. Do produkcji soku nie należy używać sokowirówki która rozbija nasiona, a tym samym powoduje pogorszenie jakości soku. Używanie sokownika jest bardziej pracochłonne a uzysk soku jest mniejszy.

Leszek Telatyński

SHARE IT: