Nowy rocznik Winnicy Jaworek juz w sprzedaży

Nowy rocznik Winnicy Jaworek już w sprzedaży

Nowy rocznik z Winnicy Jaworek !

Dwa miesiące po rozlewie winnica Jaworek wypuściła na rynek cztery nowe wina z rocznika 2009

Owoce z których powstało wino posiadały perfekcyjne parametry.

Pozwoliło to na stworzenie niezwykle ciekawych win.

Gratulujemy !

Pinot Noir Rose Winnice Jaworek 2009

Rodzaj wina: różowe

Kraj: POLSKA
Region: Dolny Śląsk
Apelacja: – brak apelacji

Kto pierwszy ten lepszy !

Kto pierwszy ten lepszy !

Winnica: Jaworek
Rocznik: 2009
Grona: Pinot Noir
Pojemność: 750 ml
Temperatura podawania: 10 st.C

Opis smakowy:
Wybór najlepszych gron odmiany Pinot Noir i fermentacja w obniżonej, kontrolowanej temperaturze pozwoliły
na stworzenie wina o żywym, bogatym aromacie z dominującymi nutami czerwonego grapefruita oraz
delikatnym zapachem róży i maliny. Rosé Jaworek to rześkie, mineralne i krągłe wino, w którym wyczuwalna
na początku słodycz przechodzi w orzeźwiającą, wyrazistą gorycz, która sprawia, że wino ma solidną
konstrukcję. Orzeźwiające i sycące, idealne na gorące dni. Dobrze komponuje się z lekkimi przekąskami
i delikatnymi daniami z białego mięsa, łagodnymi serami, sałatkami i świeżymi warzywami. Wino oryginalne,
o zaskakująco długim i intensywnym smaku.
Proces produkcji:
ręczny zbiór i selekcja winogron z winnicy w Miękini – 10 października 2009 r. wyprodukowano 450 butelek

Pinot Gris Winnice Jaworek 2009

Pinot Gris wyprodukowano 1280 butelek

Pinot Gris wyprodukowano 1280 butelek

Pinot Gris 2009 jest winem wyrafinowanym, złożonym i kompletnym. Delikatna słodycz harmonijnie układa
się z ziołowym charakterem dając wrażenie mocy.

Rodzaj wina: białe
Kraj: POLSKA
Region: Dolny Śląsk
Apelacja: – brak apelacji
Winnica: Jaworek
Rocznik: 2009
Grona: Pinot Gris/Pinot Grigio
Pojemność: 750 ml
Temperatura podawania: 11 st.C

Opis smakowy:
Pierwotnie jasne, lśniące w miarę dojrzewania nabierze głębokiej złotej barwy. Aromat budują subtelne nuty
kwiatowe i korzenne przywołujące rześki zapach wiosennej łąki pokrytej rosą. Wino zrównoważone i dobrze
zbudowane. Pełne i zdecydowane.
Proces produkcji:
ręczny zbiór i selekcja winogron z winnicy w Miękini – 10 października 2009 r. wyprodukowano 1280 butelek

Riesling Winnice Jaworek 2009

Drugi rocznik Rieslinga w wydaniu Jaworka

Drugi rocznik Rieslinga w wydaniu Jaworka

Drugi rocznik Rieslinga w wydaniu Jaworka…postęp, którego nie sposób nie zauważyć. Gratulujemy.

Rodzaj wina białe

Kraj POLSKA

Region Dolny Śląsk

Apelacja brak apelacji

Winnica Jaworek

Rocznik2009

Grona Riesling

Pojemność750 ml

Opis smakowy

Rocznik 2009 zdecydowanie bardziej niż poprzedni oddaje charakter miękińskich rieslingów. Barwa jasnozłota z lekko zielonymi refleksami. Aromat zdecydowany, kwiatowy z wyczuwalnymi nutami białego melona i gruszki. Bogactwo zapachów przywodzi na myśl letnią łąkę pełną miodowo – nektarowych impresji. Smak zaskakuje orzeźwiającym początkiem by po chwili przejść w subtelne, dystyngowane, mineralne rejestry z odrobiną orzecha. Świetnie komponuje się z łagodnymi przystawkami, lekkimi sałatkami i delikatnymi daniami z białego mięsa. Dobrze poradzi sobie także z mało agresywnymi potrawami mięsnymi i łagodnie przyrządzoną rybą.

Proces produkcji

Ręczny zbiór i selekcja winogron z winnicy w Miękini – 10 października 2009 r.

Temperatura podawania 11°C

Traminer Winnice Jaworek 2009

Wino komponuje się z pikantnymi daniami kuchni azjatyckiej

Wino komponuje się z pikantnymi daniami kuchni azjatyckiej

Premierowe wino Traminer 2009 jest efektem pierwszego pełnego owocowania i pierwszych zbiorów tej odmiany w Winnicach Jaworek. Traminer (gewurztraminer) był uprawiany na Dolnym Śląsku od przeszło 200 lat i dziś z radością prezentujemy je jako powrót do tradycji.

Rodzaj wina białe

Kraj POLSKA

Region Dolny Śląsk

Apelacja– brak apelacji

Winnica Jaworek

Rocznik2009

Grona Gewürztraminer

Pojemność750 ml

Opis smakowy

Wino w zapachu niezwykle aromatyczne, organiczno-mineralne, oczarowuje pełną gamą aromatów dojrzałych żółtych owoców. W ustach pełne i sycące. Równowagę smaku tworzy miodowa słodycz uzupełniona delikatnymi ziołowymi akcentami goryczy, która ożywia jego strukturę. Świetnie smakuje z potrawami z białego mięsa, szczególnie drobiu z ziołowymi sosami i aromatycznymi korzennymi przyprawami. Dobrze komponuje się z pikantnymi daniami kuchni azjatyckiej i prostymi daniami z ryb.

Proces produkcji

Ręczny zbiór i selekcja winogron z winnicy w Miękini – 10 października 2009 r. wyprodukowano 2507 butelek

SHARE IT: